2024. április 26., péntek

Háló-találkozó Padén

Szép számban gyűltek össze a hívek a bánáti találkozóra

Szombaton délelőtt rendezték meg az első padéi Háló-találkozót, amelyet még 2019-ben szerettek volna életre hívni, de msgr. Fiser János korai halála és a Covid helyzet miatt erre nem volt lehetőség. Padén szép számban élnek olyanok, akik a közösségi létet és a nemzetben való egységet fontosnak tartják, így megvalósulhatott az esemény. A program reggeli szentmisével kezdődött a Havas Boldogasszony plébániatemplomban, amelyet ft. Hajdu Sándor plébános celebrált, majd 10.15-től ft. Világos Miklós, moholi plébános tartott előadást a Takáts Rafael Magyar Kulúrkörben.

Komáromi Róbert, a kultúrkör elnöke elmondta, hogy Padén elöször szervezték meg a Háló-találkozót, emellett elérkezettnek látták az időt, hogy Fiser atyáról is megemlékezzenek.

A padéi Takáts Rafael Magyar Kulúrkör (Fotó: Horváth Attila)

A padéi Takáts Rafael Magyar Kulúrkör (Fotó: Horváth Attila)

– Egy nagyon jó összetartó magyar keresztény közösség van Padén és úgy gondoltuk, hogy velük jó lenne megszervezni ezt a találkozót – mondta Komáromi Róbert.

Ft. Világos Miklós, az Erényes élet a XXI. században címmel tartott előadást a találkozón. Elmondta, hogy az ember hajlamos azt gondolni, hogy a mostani világ másmilyen, mint 500 évvel ezelőtt.

– Amennyiben alapjaiban nézzük a dolgot a világ a maga módján akkor is ellenséges volt, az Isteni erényekkel szemben. Szent Antalt fogjuk segítségül hívni az előadás során, aki több mint 700 éve élt. Az ő életéből nagyon szépen látszik, hogy akkor is milyen küzdelem volt az erényes élet megvalósítása, főleg egy nemes embernek, de valahogy mégis sikerült neki. Olyan nagy hatása volt, hogy az ő élete jó példa az erényes életre. Ez egy nehéz feladat, ez mutatja az értékét. Minél könnyebb valamit megvalósítai, az annál értéktelenebb, s minél nehezebb, annál értékesebb, legalábbis az örök élet szempontjából. A mély hitből kell kiindulni, amire aztán ráépülhetnek a különböző erények – fogalmazott a plébános.

Halmai Tibor, örömét fejezte ki, hogy Padén is végre megszervezhették a Háló-találkozót és hozzátette, hogy Délvidéken Padé a 31. település, ahol megvalósult ez az esemény.

Halmai Tibor beszédet mondott a találkozón (Fotó: Horváth Attila)

Halmai Tibor beszédet mondott a találkozón (Fotó: Horváth Attila)

– Ez egy ünnep számunkra, hogy ezt a falut is sikerült bekapcsolni a hálózatba. Az igény az itt élő hívőktől érkezett, mi pedig segítettünk megszervezni a programot. Ez a délvidéki Hálónak a 212. rendezvénye, amelyekbe beletartoznak a táborok, a találkozók, a lelki gyakorlatok és a zarándoklatok is. A következő találkozónk Július 1-én lesz Zentán, majd július 15-én pedig az Aracsi pusztatemlomhoz zarándokolunk el – mondta a szervező.

A péterrévei Földesi Teréz, először vett részt a találkozón és elmondta, hogy még nem sokat tud a rendzvényről, csak annyit amennyi utána olvasott.

– Péterrévéről néhányan rendszeresen részt vesznek hasonló programokon és az ő meghívásukra látogattam ma el Padéra. Nagyon gyöngyörű volt a reggeli mise és látszik, hogy nagyon összetartó a közösség, ami nekem fontos. Számomra a hit mindennél többet jelent, ez adja az erőt az élethez – mondta Földesi Teréz.

Nyitókép: Halmai Tibor beszédet mondott a találkozón (Fotó: Horváth Attila)