2024. március 29., péntek

Programozókat képez az önkormányzat

Átirányítják a munkanélkülieket a hiányszakmák területére

Negyvenen kaptak tegnap oklevelet a Front-End programozó, illetve Microsoft Power Apps programozó kurzus élvégzéséért.

Az elismeréseket Milorad Radojević, a város gazdasági tanácsának tagja adta át a városháza dísztermében. Az átképzést a város támogatta, a Munkanélküliek átképzése hiányszakmákra program keretében, a Smart School New számítástechnikai iskola közreműködésével. A projekt célja elsősorban a munkanélküliség csökkentése.
A Front-End programozó kurzuson – amely tavaly decemberben kezdődött, és most, júniusban ért véget – huszonhatan vettek részt. A Microsoft Power Apps programozó képzés tavaly decembertől az idén márciusig tartott, és húszan fejezték be.
Milorad Radojević emlékeztetett arra, hogy Újvidék a szerbiai informatikai iparág központjának számít. Az ezen a területen gyakorlati ismeretekkel rendelkezők száma mégis alacsony, így nem tudunk megfelelni a folyamatosan növekvő, általános keresletnek. A két képzéssel többek között ezt a problémát próbálták orvosolni.
Danijela Rakita, a Smart School edukációs központ igazgatója kiemelte, hogy átképzési programjaik évek óta sikeresen működnek, az újvidéki önkormányzat és a város gazdasági tanácsának összefogásával. Mindennek jogosultságát a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálattal együttműködve végzett, munkaerő-piaci statisztikai felmérés és elemzés is bizonyítja, amellyel arra a következtetésre jutottak, hogy az informatikai szakmák iránti kereslet meghaladja a meglévő kínálatot. Ebből kifolyólag a város minden évben növeli a Foglalkoztatási Akciótervre és a hiányszakmák felzárkóztatására szánt pénzkeretet.
Az eredmények nagyon jók. A programban résztvevők több mint 50%-a a képzést követő első hónapokban munkát talál új szakmában – közölte Danijela Rakita.
Az önkormányzat 2015-től 2023-ig tartó Foglalkoztatási Akcióterve alapján összesen 63.000.000,00 dinárt különítettek el munkanélküliek átképzése, azaz a hiányszakma-átirányítási program megvalósítására. Eddig több mint 1600 munkanélküli fejezte be sikeresen a képzéseket.

Nyitókép: Programozókat képez az önkormányzat