2024. április 26., péntek

Épül a föld alatti csatorna

Jövőre hatezer hektár termőföld válik öntözhetővé Szenttamáson

A több évig tartó részletes tervezés és valamennyivel több mint egy év után befejező szakaszához érkezett Szenttamáson az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb infrastrukturális projektumának a megvalósítása. A Vajdaság Vizei Közvállalat tavaly márciusban kezdte a Bácskai-Nagy-csatorna és a Krivaja folyó föld alatti összekötésére irányuló munkálatokat, amellyel lényegesen emelkedik a folyó vízének szintje és mintegy 6000 hektár termőföld válik öntözhetővé. A község nyugati oldalán folyó munkálatokat csütörtökön Igor Mirović tartományi kormányfő, Srđan Kružević, a Vajdaság Vizei Közvállalat igazgatója, Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere és az önkormányzat képviselői tekintették meg.

Srđan Kružević elmondta, a végéhez közeledik egy újabb hatalmas projektum, amely a mezőgazdaság és az öntözés szempontjából egyaránt fontos.

− Az aszály az előttünk álló években is mindenképpen problémát jelent majd a mezőgazdaság számára, ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy idejekorán felkészüljünk és elejét vegyük a negatív következményeknek. Egy olyan hatalmas projektumról van szó, amelyet nem tudunk a saját költségvetésünkből finanszírozni, így a munkálatokat a szerb kormány az Abu-Dzabi Feljesztési Alaptól kapott kölcsönből támogatja. A projektum összértéke 2,9 milliárd dinár – sorolta Kružević.

Elmondása szerint a projektum három fázisból áll: a Bácskai-Nagy-csatorna bal partján már elkészült az a szivattyútelep, ahol négy hatalmas szivattyú pumpálja a csatorna vizét a föld alá helyezett, mintegy 1,4 kilométer hosszú csővezetékbe, amelyen keresztül a víz a Krivaján jelenleg befejezés előtt álló mesterséges tóba kerül. A tó mintegy 15 kilométer hosszú, a befejezés előtt lévő gát alatti áteresztőn pedig a jövőben szabályozható lesz a település irányába folyó víz mennyisége, és egyúttal garantált lesz a víz állandó szintje.

− Arra a következtetésre jutottunk, hogy számtalanszor megígért projektekről van szó, amelyeket nem valósítottak meg. Az öntözési lehetőségek megteremtésével egyidejűleg egy másik, több évtizede fennáló problémát is megoldunk, a nyári hónapokban a Krivaja vizének szintje ugyanis folyamatosan alacsony volt, ami majdnem ökológiai katasztrófához vezetett. A projektummal tehát megoldódik mind az öntözési, mind pedig az ökológiai probléma – magyarázta Kružević.
Hozzátette, ha az időjárás engedi, a munkálatokat őszre befejezik, azt követően pedig mintegy 3-4 hónapra lesz szükség ahhoz, hogy a víztározót feltöltsék a Bácskai-Nagy-csatorna vizével. Mindez annyit jelent, hogy a mesterséges tó vize a jövő évtől kezdve használható öntözésre.

Igor Mirović elmondta, a szenttamási projektum csupán egyike azon tartományi beruházásoknak, amelyekkel a mezőgazdaság fejlesztését célozták meg.

− A projektum valójában egy közös erőfeszítés része, jelentősége pedig abban van, hogy a folyók és csatornák vizét minél több és nagyobb mezőgazdasági földterület közelébe vezessük. A szerb kormány és az Abu-Dzabi Feljesztési Alap támogatásának köszönhetően eddig 18 ilyen és ehhez hasonló projektumot sikerült befejezni, Szenttamáson kívül további 11 helyen jelenleg is folynak a munkálatok. A teljes program befejezését követően összesen 103 ezer hektár termőföld válik öntözhetővé. A klímaváltozást és az aszályos éveket szem előtt tartva ez mindenképpen jó hír a mezőgazdasági termelőknek – mondta Igor Mirović.

A tartományi kormányfő elmondta azt is, hogy Szenttamáson a jelentős vízgazdálkodási létesítmény befejezése mellett támogatják a Kultúrotthon befejezési munkálatait, továbbá az ipari övezet kiépítését is.
Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere szerint a munkálatok jó ütemben haladnak.

− A község számára nagy és igen jelentős projektumról van szó, hiszen a Krivaja és a Bácskai Nagy-csatorna föld alatti csőrendszerrel való összekötésével a rázlovai határrészben mintegy 6000 hektár termőföld válik öntozhetővé, emellett pedig jelentősen növekszik a Krivaja folyó vízének szintje is. Hosszú távon nem csupán a mezőgazdaság számára, hanem környezetvédelmi szempontból is jelentős lépésről van szó – fogalmazott Radivoj Debeljački.

Nyitókép: Radivoj Debeljački, Igor Mirović és Srđan Kružević (Fotó: Paraczky László)