2024. április 26., péntek

Óbecsén is gyümölcsözni fog Petőfi körtefája

Sikeresen szerepelt a Petőfi Sándor Általános Iskola a Magyar Kultúráért Alapítvány felhívásán

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola sikeresen szerepelt a Magyar Kultúráért Alapítvány Petőfi körtefája című felhívásán, a fa oltványát tegnap délelőtt ültették el az intézmény udvarában. A hagyomány szerint a mindössze huszonhat évet élt Petőfi Sándor utolsó estéjét a székelykeresztúri Gyárfás-kúria kertjében, egy méretes körtefa alatt töltötte, majd másnap harcba indult, ahonnan többé nem tért vissza. Kovács Gyula pomológus begyűjtötte és továbboltotta a körtefa utódainak termő ágát, majd eljuttatta az alapítványhoz.

– Az volt a feladatunk, hogy összegyűjtsük a régió, illetve a környékünk gyümölcsfáit, valamint az ezekből készült étel- és italkülönlegességeket. Ezenfelül mindegyik gyümölcsfához kapcsolni kellett egy népi mondókát, népi éneket, játékot. Ezt sikeresen megoldottuk, kolléganőm, Kovács Franciska nagyon ügyesen fel is énekelte ezeket a dalokat, és csatoltuk a prezentációnkhoz. Így egy olyan színes gyűjteményt kaptunk, ami auditív és vizuális elemeket is tartalmaz. Pozitív elbírálásban részesültünk, iskolánk egy körtefaoltvánnyal lett gazdagabb. Intézményünknek nagy megtiszteltetés, hogy megkapta ezt az oltványt, mivel szorosan kapcsolódik a névadónkhoz. Emellett ez kiváló alkalom arra, hogy bemutassuk, hogyan tudjuk az irodalmat, a népművészetet és a természettudományokat összekapcsolni. A gyerekeknek is jó lehetőség arra, hogy egy facsemetét nevelhetünk az iskola keretein belül, ugyanis ily módon láthatják, hogy egy kicsi, gyenge facsemetéből mennyi idő alatt, mennyi energiával és figyelemmel tudunk nevelni egy erős, terebélyes fát. A gyerekeket a növények szeretetére neveljük, és itt helyet kap a környezetvédelem is – nyilatkozta Kovács Tamara, az iskola biológiatanára.

A népdalokat és a népi játékokat Kovács Franciska, az iskola tanítónője gyűjtötte össze.

– Mivel a környékünk néprajzi örökségét kellett felkutatni, ezért én a népdalok és a népi játékok között keresgéltem, hisz ezek állnak hozzám a legközelebb. Vajdaságnak, konkrétan Bácskának, Bánátnak és az Al-Duna vidékének a népdalait és énekes népi játékait gyűjtöttem össze, azokat, amelyekben valamilyen gyümölcs vagy gyümölcsfa szerepel. Természetesen itt még nem zárult le a kutatás, hiszen nagyon tág az a kör, amelyben kutathatunk a népi játékok és a népdalok terén, de igyekeztem minden vidékről becsempészni valamit – közölte Kovács Franciska.

Elültették Petőfi körtefáját az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában (Fotó: Kancsár Izabella)

Elültették Petőfi körtefáját az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában (Fotó: Kancsár Izabella)

A faültetést megelőzően rövid alkalmi műsorral is készültek az iskola tanulói. Fellépett az iskola kórusa, és az érdeklődők hallhatták azt a verset is, amelyet a diákok egy korábbi, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából megrendezett versenyre írtak.

– Szülőföldünket kellett rímbe foglalni úgy, ahogy Petőfi Sándor is tette azt a Szülőföldemen című versében. Farkas Larissza, Bárány Petra, Kisutcai Ivett és jómagam Óbecséről írtunk egy verset. Az alkotás mellé kellett egy 3D-makettet is készítenünk, amit szintén együtt oldottunk meg – mondta Koncz Villő, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola hetedikes tanulója.

A Petőfi Sándor Általános Iskola első alkalommal hirdeti meg az általános iskolások Petőfi körtefája elnevezésű énekversenyét, ahol rock-, pop- és jazzdalokkal tudnak benevezni a községbeli tanulók. A felhívást, a szabályzatot és a jelentkezési űrlapot minden Óbecse község területén működő oktatási intézménynek elküldik augusztus folyamán. Az énekversenyt az új tanévben, szeptemberben rendezik meg.

– Számos népzenei megmérettetés van, de a gyerekeknek nagyon kevés lehetőségük van arra, hogy a szórakoztató zenében is megmutatkozzanak, esetleg versenyezzenek. Ezt szeretnénk mi pótolni – mondta Sándor Magdolna, az iskola szaktanára.

Nyitókép: Elültették Petőfi körtefáját az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában (Fotó: Kancsár Izabella)