2024. március 29., péntek

Pihenj hétköznap!

Borkóstolót tartott Újvidéken a VMIK

Nagyszerű hangulatban telt kedden este a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ által szervezett borkóstoló. A rendezvényt a Forum Étteremben tartották meg, huszonnyolc fiatal vett részt rajta.

A borkóstolót a VMIK szervezte

A borkóstolót a VMIK szervezte

A borkóstolót Kabács Szilvia, a temerini Craft Kabach Borászat tulajdonosa tartotta. A fiatalok ötféle kézműves, díjnyertes nedűt kóstolhattak meg, a könnyedebb ízvilágú fehér boroktól indulva a testesebb vörösborok felé haladva. A borász ezeknek a boroknak a készítési technológiájáról és a minőségi borokról mesélt, ezenkívül a borfogyasztás titkaiba is beavatta a résztvevőket. Kabács Szilvia elmondta, hogy hivatásának tekinti azt, hogy a fiatalokat bevezesse a minőségi borfogyasztás világába.

Finom sajtok és még finomabb borok (Albert Éva felvétele)

Finom sajtok és még finomabb borok (Albert Éva felvétele)

– Mivel a fiataloknak valószínűleg nincs túl nagy tapasztalatuk a minőségi borfogyasztás terén, úgy válogattam össze a borokat, hogy először a könnyedebbekkel kezdtük az ismerkedést, majd fokozatosan haladtunk a testesebb vörösborok felé. Elhoztam az egyik különleges Chardonnay-ünket. Ez teljesen száraz fehérbor, viszont olyan az ízvilága, hogy amikor valaki megkóstolja, az az érzése, mintha félédes bor volna. A vörösborok közül kiemelném a Gamay-t, ugyanilyen okokból kifolyólag. Ez a francia Beaujolais megfelelője, amely olyan, Franciaországra jellemző vörös szőlőfajtából készül, amely elsőként érik, és mivel kicsi a tannintartalma, könnyed rosét készítenek belőle. Mi vörösbort készítünk, így olyan gyümölcsös ízvilágot kapunk, ami akár nyáron is fogyasztható – mondta a borász.

Egészségünkre! (Albert Éva felvétele)

Egészségünkre! (Albert Éva felvétele)

A rendezvény célja elsődlegesen az volt, hogy a fiatalok egy estére kiszakadjanak a mozgalmas hétköznapokból, és jó hangulatban élvezzék a borok ízét.

(Albert Éva felvétele)

(Albert Éva felvétele)

A VMIK következő programjára május 27-én kerül sor. A fiatalok egy tartalmas kommunikációs tréningen vehetnek majd részt. Az előadó, Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese, Budapestről érkezik.

Nyitókép: Terítéken a borfogyasztás titkai (Albert Éva felvétele)