2024. április 20., szombat

Folytatódik a fürdőkomplexum körüli tér rendezése

Új versenypályázatot írnak ki az egykori hotel felújítására Topolyán

A kivitelező nem tartotta magát az ütemtervhez, illetve az eredeti áron nem vállalta a munkálatok elvégzését, ezért az önkormányzat szerződést bontott vele a topolyai hotel épületének átépítése kapcsán. Az új közbeszerzési eljárás után azonban a munkálatok folytatódhatnak, mivel a projekt befejezéséhez szükséges források rendelkezésre állnak. A magyar kormány 2021-ben – akkori árfolyamon – mintegy 330 millió dinárt hagyott jóvá az egykori hotel épületének átépítésére Topolyán. A felújítás összértéke – az akkori számítások szerint – mintegy 440 millió dinárt tett volna ki. A bejelentések szerint a különbözetet Topolya önkormányzata önerőből fedezi. Az épületet még 2015-ben vásárolta meg az önkormányzat. Első lépésként lebontották a statikai szempontból aggályosnak ítélt legfelső emeletet, majd kiépült egy új tetőszerkezet. Azt követően megkezdődhetett az épület teljes körű rekonstrukciója. A többfunkciós épületben a tervek szerint egy kollégium is lesz, 59 szálláshellyel. Helyet kap majd egy nagy konferenciaterem, valamint irodahelyiségeket alakítanak ki, azzal a céllal, hogy oda költözzön át a teljes városi közigazgatás, amivel egyszerűbbé válik az ügyintézés.

Az épületen tervezett munkálatok kivitelezésére új versenypályázatot írnak ki az elkövetkező egy–másfél hónapban (Tóth Péter felvétele)

Az épületen tervezett munkálatok kivitelezésére új versenypályázatot írnak ki az elkövetkező egy–másfél hónapban (Tóth Péter felvétele)

2020 augusztusában az önkormányzat az épület használati jogát átruházta a Művelődési Házra. A létesítmény azonban mindezt megelőzően több beavatkozást is elszenvedett. 2007-ben további két szintet építettek rá az eredeti szerkezetre. Azt követően évekig befejezetlenül és kihasználatlanul állt az objektum. 2019-ben egy korábban elvégzett statikai számítás és geomechanikai tanulmányban foglaltak alapján lebontották a legfelső szintet az épület stabilitásának megőrzése érdekében. Azt követően megkezdődött a felújítás, ami egy ideig jó ütemben haladt. Februárban azonban leálltak a munkálatok. A topolyai hotel átépítési munkálataival megbízott cég nem követte a szerződésben foglalt ütemtervet, valamint a szerződésben foglalt áron nem vállalta annak folytatását, ezért az önkormányzat szerződést bontott vele.

Szatmári Adrián topolyai polgármester elmondta, hogy érvényesítették a banki garanciát, így a korábban kifizetett összegek jelentős része ismét rendelkezésre áll. A maradék összegért és a késedelemért pedig pert indítanak. A fejleményekkel kapcsolatban elmondta, hogy folyamatban van az új előszámla kidolgozása. Két bankgaranciát már aktiváltak a kivitelezővel szemben, valamint egy bírósági pert is kezdeményezni fognak, amihez a perindítvány összeállítása folyamatban van. Az elkövetkező egy–másfél hónapban a perindítás is meg kell, hogy történjen – nyilatkozta a polgármester. Hozzátette, hogy új versenypályázatot fognak kiírni az épületen tervezett munkálatok kivitelezésére az elkövetkező egy–másfél hónapban. A versenypályázatot ezúttal is Topolya Község Művelődési Háza fogja kiírni, ahogyan az történt az előző körben is.

Az önkormányzat 170 millió dinár értékű támogatási szerződést írt alá a Tartományi Nagyberuházási Igazgatósággal a fedett medence munkálatainak befejezésére (Herceg Elizabetta felvétele)

Az önkormányzat 170 millió dinár értékű támogatási szerződést írt alá a Tartományi Nagyberuházási Igazgatósággal a fedett medence munkálatainak befejezésére (Herceg Elizabetta felvétele)

A városközpontban a hotel épületének felújítása most egyelőre nem folytatódik. A már megépült fürdőkomplexum körüli tér rendezése viszont igen. A község önkormányzata 170 millió dinár értékű támogatási szerződést írt alá a Tartományi Nagyberuházási Igazgatósággal a fedett medence munkálatainak befejezésére. Topolya polgármestere március 21-én írta alá a szerződést. Elmondta, hogy a projektum finanszírozása tavaly kezdődött meg, akkor 80 millió dinár értékű szerződést írtak alá a Tartományi Nagyberuházási Igazgatósággal. A szerződés tárgya az épület külső terének rendezése volt, valamint egy parkoló kiépítése. Az újabb támogatásnak köszönhetően folytatódhatnak ezek a munkálatok. A tartományi kormány az idén mintegy 6 milliárd dinárral segíti a vajdasági önkormányzatok infrastrukturális beruházásait. A kormány épületének dísztermében Igor Mirović tartományi kormányfő 36 helyi önkormányzat képviselőinek nyújtotta át a támogatási szerződéseket a projektumok finanszírozására és társfinanszírozására.

Nyitókép: Az önkormányzat 170 millió dinár értékű támogatási szerződést írt alá a Tartományi Nagyberuházási Igazgatósággal a fedett medence munkálatainak befejezésére (Herceg Elizabetta felvétele)