2024. április 26., péntek

Grujičić: Nukleáris és vegyi háború zajlott Jugoszlávia ellen

1999-ben nukleáris és vegyi háborút vívtak Jugoszláv Szövetségi Köztársaság ellen. A nemzetközi tudományos közösségnek ki kellene vizsgálnia az emberek egészségére gyakorolt ​​​​következményeket, de tény, hogy emelkedik a rosszindulatú megbetegedések száma, a daganatok egyre agresszívebbek, emellett ez befolyásolta a sterilitás növekedését, az autoimmun betegségeket, a mentális zavarokat, nyilatkozta Danica Grujičić egészségügyi miniszter a Szerbiai RTV műsorában.

– Nem szabad elfeledni a vegyi szennyezés hatásait, ami jelen volt, a szegényített uránról nem is beszélve – hangsúlyozta a tárcavezető.

Kiemelte, hogy azok az emberek, akik tagadják az uránium és a szegényített urán rossz hatásait, azok nincsenek tisztában a rákképződéssel.

– Már a robbanás pillanatában jelen van a radiáció, majd a folyamatot a nanorészecskék viszik tovább. Bejutnak az ember tüdejébe, a vesékbe és ettől a pillanattól kezdve bármikor megtörténhet, hogy egy alfa részecske, ami minden mástól ötvenszer rákkeltőbb, kiszabadul a szegényített urán egyik atomjából és egy normális sejtet rákossá alaít át – magyarázta Grujičić.

Elmondta, hogy hét évvel a bombázások után észlelték először a leukémiás és limfómás betegek számának növekedését.

Rámutatott, hogy nem csak Szerbiában, de a környező országokban is problémát okoz.

Nyitókép: Screenshot/Youtube