2024. március 19., kedd

Serkenteni a foglalkoztatást

A nem formális oktatásnak egyre jelentősebb a szerepe

Az Újvidéki Edukációs Központban tegnap tanácskozást tartottak, amelyet a felnőttek nem formális oktatásának szenteltek. A konferencia célja a foglalkoztatás serkentése, valamint a munkanélküliség csökkentése volt.

Aleksandar Ašonja, Az Újvidéki Edukációs Központ igazgatója elmondta, az intézet 2010-ben alakult meg, elsődleges tevékenysége pedig a nem formális oktatás és a felnőttek szakmai továbbképzése.

– Az évek során több mint 10 ezer személy vett részt a képzéseinken. Célunk a munkanélküliség csökkentése, valamint színvonalas tudás és készségek nyújtása a könnyebb elhelyezkedés érdekében. A tanfolyamaink a munkaerőpiachoz igazodnak – közölte Ašonja.

Milorad Radojević, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja elmondta, Újvidék az elmúlt néhány évben sokat tett a munkanélküliség csökkentése érdekében.

A tartományi kormány nagy hangsúlyt fektet a nem formális oktatás fejlesztésére (Fotó: Tartományi kormány)

A tartományi kormány nagy hangsúlyt fektet a nem formális oktatás fejlesztésére (Fotó: Tartományi kormány)

– Újvidéken jelenleg a foglalkoztatottak száma 168 ezer, a munkanélküliségi ráta pedig 7 százalék alatt van. A foglalkoztatási program keretében kiemelt szerepet kap a felnőttek nem formális oktatása. Megfigyelhetjük, hogy a munkaerőpiacon vannak olyan munkakörök, amelyekre nagyobb a kereslet, mint a kínálat. Újvidék városa a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálattal és más intézményekkel együttműködve azon munkálkodik, hogy meghatározza, hol van szükség a legnagyobb segítségre. A város 2016 óta 58,5 millió dinárt fordított a munkanélküliek képzésére, és ezeken a képzéseken mintegy 1500 személy vett részt. Az idén is kiemelt figyelmet fordítunk a foglalkoztatási programokra, s ezeken belül a képzésekre. A tapasztalat azt mutatja, hogy 3-6 hónappal a tanfolyamok után a legtöbb munkanélküli sikeresen elhelyezkedik – fogalmazott Radojević.

Branko Ćurčić, a tartományi kormány alelnöke elmondta, az Újvidéki Edukációs Központ tevékenysége jelentős a munkanélküliség csökkentése szempontjából.

– A tartományi kormány ezért is finanszírozza az intézet tevékenységét, és elégedettek vagyunk az eddig elért eredményekkel. A tartomány az idén 50 millió dinárral támogatja a munkájukat. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a munkaközvetítő szolgálattal és a helyi önkormányzatokkal, elemzéseket végzünk, hogy a munkaerőpiacon mire van leginkább szükség, s ezt figyelembe véve szervezünk tanfolyamokat. Elégedettek vagyunk, hiszen Vajdaságban a munkanélküliségi ráta 7,4 százalék; Szerbia más területein sokkal több. Ezért a tartományi kormány a jövőben is nagy hangsúlyt fektet a nem formális oktatás fejlesztésére – fejtette ki Ćurčić.

Nyitókép: A tartományi kormány nagy hangsúlyt fektet a nem formális oktatás fejlesztésére (Fotó: Tartományi kormány)