2024. április 24., szerda

Ünnep a szenttamási Petőfi-mellszobornál

Szenttamáson tavaly március 15-én a római katolikus plébánia előtt leleplezték Petőfi Sándor mellszobrát, amelyet a helyi Gion Nándor Kulturális Központ által a magyarországi testvérváros, Orosháza önkormányzata ajándékozott az itteni, magyar közösségnek. A dél-bácskai településen ez az első, magyar vonatkozású köztéri szobor, itt emlékeztek meg az 1848–49-es szabadságharcról és Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójáról.

Az alkalmi műsorban a helyi általános iskola diákjai szavalatokkal és énekszámokkal léptek fel, a kegyelet koszorúját is ők helyezték el. Az ünnepségen a Magyar Nemzeti Tanács képviselője mellett jelen voltak az önkormányzat, továbbá a civil szervezetek képviselői is.
Kocsis Krisztián, a szenttamási községi tanács oktatással és kultúrával megbízott tagja emlékeztetett, hogy a szenttamásiak az idén két alkalommal emlékeztek a Petőfi-szobor előtt.

− Az alkalmi műsort a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola tanulói és tanárai készítették. A Petőfi-versek mellett a költő egy versének szerb fordítása is elhangzott, egy többnyelvű közösségben kiemelten fontos, hogy kimutassuk az egymás iránti tiszteletet.
Munjin Szokola Erika a Magyar Nemzeti Tanács oktatási bizottságának tagja emlékeztetett arra, hogy a szenttamásiak már több mint tíz éve közösen emlékeznek a szabadságharc kitörésének évfordulójára.

− Az idén ez különös jubileum, hiszen végre van egy Petőfi-szobrunk, amely előtt tudunk emlékezni a magyar szabadságharcra. Mi, vajdaságiak nagyon szeretjük és tiszteljük Petőfit, ő a mi költőnk.

(Paraczky László felvétele)

(Paraczky László felvétele)

Zsúnyi Tibor esperes plébános szerint a templom udvarában álló Petőfi-mellszobor az itteni magyar közösség szimbóluma lett:

− Március 15-én arról a szabadságharcól emlékezünk meg, amely Szenttamást különösen érintette, úgy egyházi, mint világi dolgokban. Azért kell emlékezni ezekre az eseményekre, hogy a történelem ne ismétlődhessen meg. Nem a hibákat és a sérelmeket kell emlegetni, hanem sokkal inkább a közös jövőt építeni Isten áldásával.

Az ünnepi műsorban felléptek a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola diákjai: Bakos Dorina, Balázs Luca, Aleksandar Đuranović, Milana Bajser, Gál Emese, Andróczky Virág, Juhász Vivien és Kovács Ramóna, akik egy-egy verset szavaltak, továbbá az Aprószentek templomi gyermekkórus, akik a Kormorán együttes két dalát adták elő. A kórust Kovács Blanka tanárnő és Süge Zsolt hitoktató készítették fel, a szavalókat pedig Gluvakov Lenke és Drobnyik Aranka magyartanárnők. A műsorszámok előkészítéséhez hozzájárultak Branka Arapčić és Katja Brankov tanárnők is. A koszorút ugyancsak az iskola diákjai, Horváth Márk és Milacski Noémi helyezték el.

Nyitókép: A Petőfi-szobornál emlékeztek a forradalom kitörésére Szenttamáson (Paraczky László felvétele)