2024. április 25., csütörtök

A márciusi ifjak példája

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Zentagunarason

A zentagunarasiak tegnap délelőtt a temetőben található emlékhelynél emlékeztek meg az 1848/49-es eseményekről. Az eseményt a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete szervezte, az Október 18. Általános Iskolával és a Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesülettel együttműködve. A műsor a Himnusszal kezdődött, amelyet az egyesület kórusa énekelt, majd Sípos Hajnalka, a VMSZ helyi szervezetének elnöke mondott beszédet. Az általános iskola diákjai történelmi beszámolót tartottak a forradalmat megelőző eseményekről, és nemzeti érzelmű verseket szavaltak. A jelenlévők Baráth Gábor plébános vezetésével közösen imádkoztak a hősökért.

Mint minden magyar település számára, úgy Zentagunaras számára is nagyon fontos megemlékezni 1848/49-ről – mondta el Sípos Hajnalka.

– A szabadságunkat és a békénket a márciusi ifjaknak köszönhetjük, az általuk kivívott érdemek hasznát még ma is érezzük. Ezért is fontos közösségünk számára, hogy minden évben megemlékezzünk erről az eseményről, és felelevenítsük: mennyire fontos, hogy mi, magyarok összetartsunk, és egymást segítve próbáljunk meg célokat elérni. Mindebben a márciusi ifjak példáját kell, hogy kövessük, mivel nagyon komoly példát mutattak a közösségnek – fogalmazott az elnök, majd arról is szólt, hogy az elmúlt évek során némi változást eszközöltek a megemlékezés menetében.

– Az idei év különösen fontos, hiszen Petőfi-év. Az iskolán belül volt szavalóverseny, amelyre a gyerekek Petőfi-versekkel készültek, de a tanárok minden évben felelevenítik a gyerekekben, hogy miért fontos számunkra ez a dátum. Második éve a gyerekek készítenek történelmi beszámolót 1848 kapcsán. A korábbi években történészeket kértünk fel erre a feladatra, amit nagyon szépen el is végeztek, de a gyerekekben ez nem marad meg úgy, mint amikor ők készítik. Ha ők kutatnak, készülnek, akkor megragad bennük. Reméljük, ez arra ösztönzi őket, hogy továbbvigyék ezt a szellemiséget – fogalmazott Sípos.

Újvári Zsombor és Méhes Béla elhelyezik a kegyelet virágait (Lakatos János felvétele)

Újvári Zsombor és Méhes Béla elhelyezik a kegyelet virágait (Lakatos János felvétele)

Az alkalmi műsor végén a jelenlévők elhelyezték a kegyelet virágait az emlékhelyen lévő 1848/49-es emléktáblánál. Az anyaország nevében Balogh György, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, a Magyar Nemzeti Tanács nevében dr. Námesztovszki Zsolt tanácstag, a VMSZ nevében Újvári Zsombor köztársasági parlamenti képviselő és Méhes Béla, a VMSZ tanácsának tagja, a VMSZ Topolya községi szervezetének nevében Fazekas Róbert, a szervezet elnöke és Tomik Nimród elnökségi tag, Topolya község önkormányzata nevében Szatmári Adrián polgármester és Nagy Norbert tanácstag, a zentagunarasi helyi közösség nevében pedig Fekecs József tanácselnök és Dudás Ilona alelnök koszorúztak.

Nyitókép: Közös ima a hősökért (Lakatos János felvétele)

Nyitókép: Közös ima a hősökért (Lakatos János felvétele)