2024. április 23., kedd

Fejlesztés és remek családi program egyben

A zentai Medica Netter vezette be az országban elsőként a babaúszás-oktatást

Számos tudományos kutatás igazolja, hogy kisgyermekkorban kiemelkedő jelentőségű és rendkívül hasznos a vízben történő mozgás. Egyebek között a Norvég Tudományegyetem is komoly projektum keretében vizsgálta a korai években megkezdett úszás nagy- és finommotorikára gyakorolt hatását, eredményeik szerint az úszásoktatáson résztvevő kisgyermekek egyensúlyérzéke és a mozgásrendszere is jobban fejlődött, mint nem úszó társaiké. A gyermekek fejlődését végigkísérve a különbség korán, már ötéves korban kimutatható volt. A környékünkön egyelőre még nem annyira elterjedt babaúszás pozitív hatásait a zentai Medica Netter orvosi rehabilitációs és fizikoterápiás magánrendelő alapítója, Süli Mónika sportorvos, okleveles gyógytornász, babaúszás-oktató is igyekszik minél többekkel megismertetni, vele beszélgettünk a programtól.

Sokan először talán félreértik a foglalkozás lényegét, éppen ezért azt érdemes rögtön leszögeznünk, hogy a babaúszás nem úszásoktatás. Akkor mégis mi mindenre jó?
– A babaúszás egy összetett, teljes mértékben a pici korának és igényeinek megfelelően kialakított komplex program, amely egyben kiváló családi időtöltés is. Egy életre szóló élményt nyújt mind a babának, mind a szülőknek. A foglalkozásnak számos jótékony hatása van. Az aktív mozgás következményeként nő a babák edzettségi szintje, így erősödik a szervezet ellenálló képessége a betegségekkel szemben. A picik mozgásfejlődése gyorsabbá válik, segítségével mozgásszervi rendellenességek is kiküszöbölhetők, mint a gerincferdülés, vagy az izomzat letapadása. Mivel a babák a vízben reflexszerűen mozgatják a lábukat, javul az izmok tónusa, erősödik az ízület. Ezzel együtt nő a tüdőkapacitás is, így edződik a légzőrendszer és a keringés. A babák idegrendszerére is jótékony hatással bír, a víz mint nyugtató közeg az anyaméhben eltöltött emlékeket idézi fel. Az óráinkon alkalmazott koordinációs úszógyakorlatokkal, feladatokkal a babák agyi aktivitása is nő, de ami talán az egyik legfontosabb, az a szülő és a gyermek közötti kapcsolat megerősítése.

Mikor lehet elkezdeni, illetve meddig érdemes folytatni?
– Három hónapos kortól lehet elkezdeni, hiszen ekkorra a gyermek megkapja a legfontosabb védőoltásokat, és a köldökcsonkja is teljesen begyógyul. A korai kezdés fontos, viszont a program hároméves korig nyújt teljesen átfogó mozgásformát a gyermekeknek, tehát akik később csatlakoznak, azok sem maradnak le semmiről. Az első szakasz a három–hat hónapos életkort öleli fel, ezt hívjuk a visszaemlékezés időszakának. Az anya és a babája először indulnak el otthonról közösségi programra, és egy olyan élményt élhetnek át közösen, ahol a baba az ismerős, teljesen megnyugtató víz mély hangjával, morajlással találkozik az anya biztonságos ölelésében. Ez az élmény annyira jól működik, hogy a babák gyakran el is alszanak közben. Olyan érzetet ad a picinek ez a fázis, mintha csak az anyaméhben volna. A második szakasz a hat–tizenkét hónapos időszak, ezt úgy nevezzük, hogy az intenzív kis- és nagymozgások fejlődésének korszaka. Az éneklés, a reflexes mozgások, a ritmikus feladatok, a folyamatos egyensúlyozás, szem-kéz koordináció fejlesztése segítik ezt a gyors mozgásfejlődést a kicsiknél. A babaúszás hatására a kicsiknél a szárazföldön történő mozgások eredményesebbek. Az első szociális kapcsolatok kialakítása is megtörténik. A babák elkezdik észlelni a tárgyakat, játékokat, társaikat, figyelik egymást, és megérintik a mellettük levőt. Ennek köszönhetően a későbbiekben bármilyen közösségben biztonságosan érezheti magát a gyermek. A harmadik szakasz a felfedező korszak, ide tartozik az egy-két éves korosztály. A gyermekek ekkortájt nagyon jó megfigyelőkké válnak, akik képesek tudatosan, önállóan végrehajtani a feladatokat. Ebben az életkorban a víz alá merülés már nem reflexszerű. Ilyenkor kell elsajátítaniuk, hogyan tartsák vissza a lélegzetüket arra az időre, amíg a víz alatt vannak.

A program korábban a zentai rendelő keretében folyt, az adai wellnessközpont azonban új lehetőséget biztosított számotokra is, ma már csoportos foglalkozásra is van lehetőség. Hogyan kell elképzelni egy-egy órát?
– 2017 óta tartjuk a babaúszás-oktatást Zentán a rendelőben, viszont a speciális fűtött medencénk csoportos oktatáshoz kicsi, itt egyszerre csak egy baba és anyukája, vagy apukája tudott részt venni a foglalkozáson. 2022 nyarán sikerült közös projektbe fogni az adai wellnessközponttal, aminek nagyon örültem, hiszen a létesítmény teljesen új, mindennel felszerelt, és ami nagyon fontos, ügyelnek a tisztaságra, rendszeresen fertőtlenítenek és előírásoknak megfelelően cserélik a vizet. Itt már csoportos foglalkozások vannak, ami számos előnnyel bír. Heti egy alkalommal ajánlatos egy ilyen órán részt venni, amely minden előkészülettel együtt körülbelül 40 percig tart. A víz hőmérsékletének is optimálisnak kell lennie ahhoz, hogy a baba önfeledten tudja élvezni a vizet. Az adai wellnessközpont vize tökéletes erre a célra. Az anyuka vagy az apuka van a babával a vízben, az oktató pedig koordinálja a foglalkozást. A kísérőknek természetesen megengedjük, hogy fotókat, vagy videókat készítsenek a foglalkozás során.

Sokan talán félnek belevágni, féltik a gyermeküket, hiszen idegen közegben, vízben folyik a foglalkozás. Mire érdemes odafigyelni?
– A kicsik legtöbb esetben kedvelik a vizet, a pancsolást. Arra viszont nagyon fontos odafigyelnünk, hogy hol és hogyan ismertetjük meg gyermekünkkel ezt a közeget és az úszás alapjait. A vizes program lényege, hogy a kicsik megismerkedhessenek a vízzel, játszanak és mindezt szüleik és egy tapasztalt babaúszást oktató segítségével tehessék meg. A legtöbb apróság örömmel vesz részt benne. Fontos, hogy semmit se erőltessünk, nem kell őket a vízbe dobni, víz alá nyomni, ettől nem fognak hamarabb megtanulni úszni, vagy könnyebben elfogadni a vizet. Emellett elengedhetetlen, hogy a szülő is nyugodt legyen, mosolyogjon, beszéljen játékosan a babához, érezze a gyermek, hogy anya és apa vigyáznak rá, jó helyen van, és önfeledten pancsolhat.

A szülők, esetleg a baba számára szükséges bármiféle előkészület, vagy eszköz?
– Speciális eszközre nincs szükség, minden játékot, felszerelést mi biztosítunk. A szülőknek csak a fürdőruháról, törülközőről, a baba számára úszópelusról kell gondoskodniuk.

A környékünkön hiánypótló fejlesztésről van szó, a Medica Netteren kívül tudomásom szerint senki sem foglalkozik ezzel errefelé. Ki oktathat babaúszást, illetve van-e rá igény?
– Szerbiában a babaúszás oktatását elsőként mi vezettük be 2017-ben, tudomásom szerint sincs ilyen foglalkozás hazánkban. Specializációt is csak külföldön lehet elvégezni, hozzánk legközelebb Magyarországon vagy Horvátországban. Szerencsére érdekli a szülőket, van rá igény, jótékony hatása egyre inkább tudatosul a kisgyermekes családok körében is. Számos tudományos kutatást végeztek a témával kapcsolatban, jelen pillanatban is folyik egy, amiben jómagam is részt veszek, és remélem, a jövőben erről publikálni is tudok majd.

Nyitókép: A babaúszásnak számos pozitív hatása van a gyermek fejlődésére (Fotó: magánarchívum)