2024. április 25., csütörtök

Fakanál, fapohár, fatányér

Az adai Uller Sándor famíves különféle használati és dísztárgyakat készít fából

A famegmunkálás régi szerelem Uller Sándor számára, aki még gyerekkorában hobbiként kezdte, de az utóbbi időben már kirakodóvásárokon mutatja meg a nagyközönségnek, hogy mi mindent tud elkészíteni fából. Az elektrotechnikus végzettségű adai famíves az egyszerű fakanáltól a mutatós gyümölcsöstálig sok mindent készít, ami az egyszemélyes műhelyben legyártható.

– Használati tárgyakat készítek, amelyek között mindennapi használati eszközök, edények és dísztárgyak is megtalálhatók. Kisebb munkaigényű tárgyakat készítek különféle faanyag felhasználásával. Van köztük kőris-, tölgy- és gyümölcsfa, körte, meggy és dió, olyanok, amelyek alkalmasak a kézi megmunkálásra, vagyis az esztergálásra és a faragásra, mindarra, ami szükséges az alkotás előállításhoz. Nem fontos, hogy egy-egy használati tárgyhoz milyen fát használok, de ez ízlés kérdése, illetve hogy milyen faanyag áll a rendelkezésemre – magyarázta Uller Sándor. – Készítek fakanalakat, kisebb-nagyobb tányérokat és tálcákat, különböző tálakat, poharakat, csészéket, vázát, amit esztergálni lehet, azt megcsinálnom. Ezek a fatárgyak természetesen alkalmasak a mindennapi használatra is. Bár mostanában az emberek nemigen merik használni, mert nincsenek hozzászokva. A fatányér ugyanolyan értékű, mint egy porcelántányér, ha megfelelően karban van tartva. A fatányért is el kell mosogatni és rendben kell tartani. Az edényeket természetes olajokkal bekenem, majd méhviasszal impregnálom, ami ellenállóvá teszi a fát. Nincs lakkozás és más vegyi anyagokat tartalmazó kezelés, hanem csak viaszos felületkezelésnek vetem alá az alkotásaimat. Emellett készítek alkalmi dísztárgyakat, de mézcsuprot, gyümölcsös- és cukorkástálat, faliórát, fűszer- és tojástartót is. Az általam készített fatárgyak ugyanolyanok, mint a népművészeti alkotások, egyszerre használati eszközök és díszek is. Nem igazán tudom megszámolni, hogy hány fajta termék készül, mert ezek egyediek. Egy fajtából lehet, hogy készül kettő, aztán lesz másik fajta, folyamatosan változik a dolog, sorozattermelés nincs. Minden egyes termék külön alkotásnak számít. Az utóbbi időben kezdtem alkalmazni, hogy egy bélyegzővel felviszem a termékeimre a monogramom, az „US” jelzést, ezzel próbálom megkülönböztetni és egyedivé tenni az általam készített tárgyakat. Főleg kézi szerszámokat használok, köztük elektromosakat is. Egyedül dolgozom a műhelyben, és nem is akarok bővíteni, csak műszaki fejlesztéseket tervezek – mondta a famíves.

Nagy kereslet nincs a fatárgyakra, tudtuk meg Uller Sándortól, aki kirakodóvásáron és ismerősökön keresztül értékesíti a termékeit. Megjegyezte, hogy vannak, akik használják és keresik is, de találkozik olyanokkal is, akik egyáltalán nem is tudják, hogy mire valók. Vannak, akik megveszik a fatárgyakat a szépségük miatt és azért is, mert előnyben részesítik a természetes anyagokat. A famíves kiemelte, hogy a természetes anyagból készült használati tárgyakat keresnék az emberek, de az anyagi lehetőségek korlátozottak. Kicsi az a réteg, amely megengedheti magának, és nem kell neki azzal számolni, hogy drágább, mint a porcelán és a kerámia. Hiszen az általa készített facsésze többe kerül, mint az ugyanolyan méretű kerámia, ezért inkább az olcsóbbat vásárolják, annak ellenére, hogy az előbbi szebb és jobb is volna. Előnyként említette, hogy a hidegtál sokkal látványosabb egy fatálon felszolgálva, mint a kerámiatálon. Uller Sándor elmondta, hogy vannak visszajáró vásárlói, akik kisebb-nagyobb fatárgyakat vesznek különféle alkalmakra ajándékként vagy saját használatra. 

Nyitókép: Csincsik Zsolt felvétele