2024. március 29., péntek
BÉLYEGEN AZ IRON MAIDEN

Eddie-t is kérhetünk a brit postán

Bélyegsorozat jelenik meg a világ legismertebb heavy metál zenekaráról, az Iron Maidenről. A banda tagjait és kabalafiguráját tizenkét bélyegen láthatjuk a brit posta jóvoltából.

A tágabb értelemben vett rockzene mára az egyetemes emberi kultúra részévé vált. Az elmúlt évtizedek legnagyobb és mindenki által ismert zenei teljesítményei jelentős részének gyökere a rockzenébe nyúlik, gondoljunk csak a Deep Purple zenekar Smoke on the Water című darabjának riffjére. A rockzene, és a belőle fakadó különféle metál zenék történetében számos megkerülhetetlen zenekarról tehetünk említést. Az egyik ilyen az ízig-vérig brit Iron Maiden, amely koncertjeivel a világ minden táján stadionokat tölt meg. A banda elmúlt csaknem fél évszázados története összefonódik a heavy metál történetével, és a zenekar időről időre úgy tudott megújulni, hogy mindig megőrizte saját egyedi arculatát.

Az Iron Maiden-bélyegek egyike, amelyen Dave Murray, Bruce Dickinson és Janick Gers látható egy 2001-es Rio de Janeiro-i koncerten készült fotón (Fotó: Royal Mail/PA)

Az Iron Maiden-bélyegek egyike, amelyen Dave Murray, Bruce Dickinson és Janick Gers látható egy 2001-es Rio de Janeiro-i koncerten készült fotón (Fotó: Royal Mail/PA)

Az Iron Maiden 1975-ös megalakulása óta 17 stúdióalbumot adott ki, és az alapítótagok közül ma már csak Steve Harris basszusgitáros erősíti a bandát. Ám a legismertebb tag minden bizonnyal az a Bruce Dickinson, aki egy kisebb megszakítással 1982 óta az együttes énekesének pozícióját tölti be. Egy-egy Iron Maiden-album megjelenése esemény, amit általában hosszú és magas színvonalú stúdiómunka előz meg. A zenekar talán legismertebb albuma a 1982-ben már Bruce-szal megjelent Number of the Beast, amely egy új fejezetet nyitott a banda életében, és amely a címadó zeneszám mellett olyan alkotásokat tartalmazott, mint Run to the Hills, vagy a Hallowed Be Thy Name. A bandához olyan megkerülhetetlen alkotások fűződnek, mint például a Fear of the Dark, vagy éppen a The Trooper. A zenekar alkotásaival számtalan feldolgozásban, változatban találkozhatunk a videómegosztókon is.

Az Iron Maiden ma már több mint egy metál zenekar, hisz a banda kabalafigurájával, Eddie-vel rajzfilmben, videojátékban is találkozhatunk, ráadásul az együttes merchének darabjait olyan helyeken is láthatjuk, ahol egyáltalán nem várnánk, és olyan embereken is láthatjuk, akiknek vajmi kevés közük van a heavy metálhoz.

A zenekarral a jövőben azok is találkozhatnak, akik mondjuk levelet kapnak Angliából, vagy akik a brit posta bélyegeit is szeretnék a gyűjteményükben tudni. A Royal Mail egy tizenkét darabos bélyegkollekciót készített, amellyel az Iron Maiden munkássága előtt tiszteleg. A bélyegek közül nyolcon a zenekar tagjairól az elmúlt negyven évben megtartott koncertek alkalmával készült fotók, míg négyen Eddie, a zombiszerű, múmiaszerű kabalafigura szerepel majd. A kollekció a banda weboldalán megrendelhető 18 fontért, és január 12-étől árusítják.

A bélyegsorozat megjelenéséről szóló tudósítások hangsúlyozzák, hogy eddig csak négy zenekart, a Beatlest, a Pink Floydot, a Queent és a Rolling Stonest érte az a megtiszteltetés, hogy bélyegre kerültek Nagy-Britanniában. Nem akármilyen társaságba kerül tehát a banda, amelynek legutóbbi nagylemeze 2021-ben jelent meg Senjutsu címmel, és az idén ismét európai turnéra indul.

Mondhatnánk azt is, hogy a zenekar ezzel felért a csúcsra, de az Iron Maiden esetében azt is szem előtt kell tartani, hogy folyamatosan újabb és újabb rekordokat képesek megdönteni, sőt a pilótaként is tevékenykedő Bruce Dickinson jóvoltából már az eget is sikerült meghódítaniuk.