2024. április 26., péntek

Főszerepben a kutyák

Nemzetközi kutyakiállítást rendeztek Zentán

A kutyakiállítások jellemzője, hogy különböző méretű, fajtájú házi kedvencek mérik össze küllemüket, tulajdonságaikat, tudásukat. Ez történt szombaton délelőtt Zentán is, amelyen a szervezők szerint több mint 200-an jelentek az ország területéről és külföldről, hogy a bírák vizslató szemei előtt felvonuljanak szebbnél szebb ebeikkel. A kellemes időjárásnak köszönhetően a felvonuló kutyatulajdonosok és kedvenceik mellett a zentaiak is viszonylag szép számban megtekintették a versenyen induló kutyákat.

A zentai Bajusz Anita 6 hónapos, nőstény, szibériai huskyjával a kutya kölyökkora – vagy ahogyan a fiatal hölgy mondta: babakora – óta vesz részt különböző kiállításokon, és már a Nagyon Ígéretes címet és a Bababob (fajtában a legszebb kölyökkutya) címet is magukénak tudhatják, a legszebb házi kedvenceket felvonultató best in showban pedig második és harmadik helyezést is kapott a babaosztályban.

Dragan Popov a 19 hónapos rottweilerével (Fotó: Horváth Zsolt)

Dragan Popov a 19 hónapos rottweilerével (Fotó: Horváth Zsolt)

Anita elmondta, hogy ha jó eredményeket szeretnének elérni, nagyon sokat kell foglalkozni a kutyával, hetente, olykor naponta is foglalkozni kell vele, hogy megtanuljon nyugodtan állni, ha kell, akkor szaladni, fogat mutatni.

Az úgyszintén zentai Dragan Popov 13 éve foglalkozik rottweilerekkel, és a zentai kiállításon egy 19 hónapos kutyával vett részt. Az első látásra ijesztő kutyafajta ősei a római légiók harci kutyáiként jutottak el Németországig, Rottweil városában helybéli juhászkutyákkal keresztezték őket, és így alakították ki jelenlegi formájukat az 1900-as évek elején. A rottweilereket elsősorban vágómarhák terelésére használták. Dragan elmondta, hogy kinézete ellenére nagyon jó természetű kutya, csak sokat kell foglalkozni vele, nevelni sok szeretettel, játékkal, határozott irányítással.

Bajusz Anita és 6 hónapos husky kutyája (Fotó: Horváth Zsolt)

Bajusz Anita és 6 hónapos husky kutyája (Fotó: Horváth Zsolt)

– Sem ketrecben, sem pedig boxban nem szabad tartani, ahogyan lekötni sem szabad őket. Muszáj, hogy el legyenek engedve, és futtatni is muszáj ezt a kutyafajtát, no meg sokat kell vele dolgozni, és akkor nem támad rá az emberekre – mesélte a zentai férfi, aki jelenlegi házi kedvencével most vett részt először kutyakiállításon.