2024. április 19., péntek

Száz év után ismét szólnak a harangok Csókán

Hálaadó szentmise és művelődési műsor a Szentháromság katolikus templomban

Cikkünkhöz GALÉRIA is tartozik.

Csókán vasárnap délelőtt nagyszámú helybeli hívő és meghívott vendég jelenlétében ünnepi szentmise keretében avatták fel a Szentháromság katolikus templom felújított harangjait. A 209 éves templom harangjai több mint száz év elteltével hívták szentmisére a csókai hívőközösséget. A mintegy kétezer lelket számláló Szentháromság katolikus plébánia hívőközösségének régi vágya vált valóra ezzel. A helyi önkormányzat és a püspökség közös erőfeszítésével kezdődött meg a harangok és a harangokat tartó fémszerkezet felújítása.

Ft. Hajdú Sándor plébános a szentmisén kifejezte háláját, hogy a közösség összefogásával eredményes volt a régen várt harangfelújítás.

– Két évvel ezelőtt, augusztusban a villámcsapás következtében a toronyban tönkrement a harangot működtető elektromos berendezés és az egyetlen működő harangunk is leállt. Akkor gyorssegéllyel beindítottuk a harangot, de kiderült, hogy itt nagyobb javításokra is szükség volna, mostanra befejeződtek.
A templom kerítése mintegy 11 millió dináros támogatásból nemrégiben készült el. A mostani harangtorony rekonstrukciója 23.000 euróba került, ennek az összegnek a felét az elszármazott, jelenleg külföldön élő csókaiak, valamint helyi hívek adományaiból gyűjtötték össze, a másik felét pedig a Magyar Kormány finanszírozta.

Kormányos László, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének elnöke szerint igazi ünnep ez a nap a csókai hívőközösség számára, hiszen Csóka Értéktárának egyik gyöngyszeme a Szentháromság római katolikus templom, amely 2005 óta folyamatos rekonstrukciókon megy keresztül.

Az eseményt hálaadó szentmise és a helyiek által összeállított műsor tette ünnepélyessé. A rendezvényen a lakosság mellett a közélet jeles személyiségei is tiszteletüket tették, köztük Pásztor István, a VMSZ elnöke.

– Kitartás, szívósság, meg a szufla. Az a kérdés csak, hogy egy-egy településen, egy-egy közegben, közösségben vannak-e egyen, ketten, hárman, akik hordozzák ezt az emberi tulajdonságot, és most úgy tűnik, hogy a legtöbb helyen vannak. Ez a kevés ember, az ő meggyőződésük, kitartásuk sikerre szokott vinni fontos dolgokat. Ami legalább ennyire lényeges, hogy az elképzelésekhez meglegyen az erő, amelyekből mindezeket meg lehet valósítani. A közösségek összefogásán múlik minden – emelte ki Pásztor István.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Oláj Tibor, a csókai községi képviselő-testület elnöke az egybegyűltekhez szólva elmondta, a harangtartó szerkezet megerősítéséhez szükséges eszközöket egy Csókáról elszármazott, Svájcban élő nyugdíjas fogorvos, Lajcsák Sibálity Ilona adományának köszönhetően teremtették elő.

– A svájci Sankt Gallen-i katolikus közösségnél pályázott a csókai hitközség a bánsági püspökség támogatásával, ami eredményesnek bizonyult, és tavaly nyáron megérkezett a 15.000 euró értékű donáció, amit Ilona asszony megtoldott a saját 1000 eurós magánadományával. December vége felé megkezdődtek a kivitelezési munkálatok, amikor egy hatalmas teleszkópos emelődaru segítségével a toronyablakon keresztül kiemelték a harangtartó szerkezet régi elemeit. Ezt követően masszív, vastag acélprofilból kialakított gerendákat emeltek be a toronyba, és erre szerelték rá a harangokat. Most újra megszólalhatnak a csókai katolikus templom harangjai. Ezen az ünnepélyes átadáson köszönetünket fejezzük ki a támogatóknak, az adományozóknak, a kivitelezőknek, és azoknak, akik munkájukkal segítették a 209 éves műemlék felújítását – mondta a csókai községi képviselő-testület elnöke.

A művelődési műsorban fellépett a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa, a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület férfikórusa és a Pro Musica Sacra egyházi kórus közös előadása, Rúzsa Ildikó vezetésével. Fekete István Harangszó című versét Jaksa Dominika csókai versmondó szavalta.

A harangok ünnepélyes átadásán többek között jelen volt Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke és köztársasági parlamenti képviselőjelöltje. Jerasz Anikó, a MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, valamint a VMSZ parlamenti képviselő-jelöltjei.