2024. március 29., péntek

Szabadon engedtek egy bebörtönzött amerikai újságírót

Szabadon engedték a Mianmarban bebörtönzött amerikai újságírót, Danny Fenstert - közölte hétfőn Bill Richardson, az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete.

Fenstert, a Frontier Myanmar című független hírportál amerikai főszerkesztőjét májusban vették őrizetbe, és pénteken tizenegy éves kényszermunkára ítélték. Terrorizmussal, lázadással, rémhírterjesztéssel, törvénytelen gyülekezéssel, illegális szervezetekkel való kapcsolatfelvétellel és a bevándorlási törvények megsértésével vádolták meg. Richardson közölte, nemrég tárgyalásokat folytatott Mianmarban Fenster szabadon bocsátásáról a junta vezetőivel.

Az újságíró hamarosan hazaindul az Egyesült Államokba. A hírt a mianmari kormány is megerősítette, közölték, hogy rövidesen kitoloncolják a férfit az országból.

Fenstert május végén, a februári katonai puccs okozta káosz idején fogták el a ranguni repülőtéren, ahonnan Kuala Lumpur érintésével az Egyesült Államokba indult volna a családjához. Azóta egy ranguni börtönben tartották fogva, óvadékkérelmét elutasították.