2024. március 29., péntek

A kutya ugat, a karaván halad

(avagy gőzerővel épül a becskereki gumigyár)

Két évig a vízgyár térfigyelő kamerák előtti építése, aztán megint két évig a „projektum” bukása foglalkoztatta a becskerekieket. A város közvéleményét most más izgatja: a kínaiak épülő gumiabroncsgyára. Vagyis az, hogy mit hoz majd a városnak. Nem múlik el nap, hogy nem jelenik meg valamilyen ezzel kapcsolatos hír, reagálás, hogy az építése ellen nem tiltakozik valaki. A gumigyár olyannyira előtérbe került, hogy a becskerekiek már szinte elfelejtették, hogy továbbra sincs ivóvizük. Ami érthető is, hiszen az elmúlt 18 év alatt sem volt iható a csapvíz.
Az alapkő letétele óta (2019 márciusa) vita tárgya, hogy jót vagy rosszat hoz-e majd a városnak az „évszázad zöldmezős beruházása”. A legtöbben a gumigyár légszennyezésétől félnek, mások az egyre több kínai munkás miatt méltatlankodnak. Pontosabban azok viselkedésére hallani megjegyzéseket. Megrökönyödést váltott ki például az a videó, melyen a gumigyár építésén dolgozó egyik kínai macskát vagy nyulat nyúz. Ezzel kapcsolatos a környék vadászainak az észrevétele, hogy az épülő létesítmény környéki határban – ismeretlen személyek – csapdákat helyeztek ki. Erre eddig nem volt példa. Szerintük megritkult a vadállomány is a környéken. Állítólag a környező kertekből pedig gyakoriak a lopások. „Állítólag”, mert eddig senki sem tett erre az ügyekre vonatkozóan feljelentést. Csak szóbeszédnek a tárgya.

Kint tiltakoznak, bent dolgoznak (Fotó: Kecskés István)

Kint tiltakoznak, bent dolgoznak (Fotó: Kecskés István)

A történet persze sokkal komolyabb, minthogy elbagatellizáljuk effajta gyanúsítgatással. Merthogy egy nagy – csaknem egymilliárd dolláros – beruházásról van szó, amely nagy változásokat hoz a város gazdaságában. A környezetre gyakorolt hatása sem mellékes, hiszen laikus is tudja, hogy fehér köpenyben nem lehet gumit gyártani.
Az önkormányzatban azt hangoztatják, hogy a Linglong társaság nemcsak a becskerekiek számára fontos, hanem egész Bánát fejlődése szempontjából is nagy jelentőséggel bír. Elsősorban azért, mert 1300 dolgozó jut majd munkahelyhez. Közben fejlődik az infrastruktúra is, mivel az árut egész Európa területére szállítják majd. Várhatólag már az idén decemberben elkezdődik az autóút építése Nagybecskerektől Belgrád és Újvidék felé. A társaság még egy hasznot hoz: azt, hogy a környékről kooperánsokat alkalmaznak. Már most sok építőipari társaság vesz részt a kínai gumigyár építésén. A különféle adók (vagyoni, kereseti) megfizettetésével a város és a köztársaság kasszájába évente mintegy 600 millió dinár folyik majd be, mondják az önkormányzatban.
Ez eddig szép és jó. Viszont nyilvánvaló, hogy a gumigyártást nem sorolják a környezetkímélő tevékenységek közé. A kínaiak pedig nem éppen a környezetbarát hozzáállásukról ismertek (lásd: Bor, Majdanpek, Szendrő, Perlasz). Emiatt a gyanakvás és a tiltakozások. Ráadásul kezdetektől fogva nem kezelik átlátható módon a környezeti kockázat problematikáját. Az erre vonatkozó hatástanulmány benyújtásával késtek, a közvita (a járványhelyzetre hivatkozva) is igen szűk körben zajlott le.
Nem sokat tudni arról, hogy mi történik a százhektárnyi építőhelyet övező „kínai falon” belül. Az ipari övezet e része exterritoriális. Akár a külföldi nagykövetségek területe. A kínaiak élnek is a teljes jogú autonómiájukkal: a felvételezést a gyár körül nem engedélyezik, alkalmazottaikat vállalati titoktartásra kötelezik. Így nem tudni, hogy igazak-e azok az állítások, melyek szerint a kínai munkások emberhez nem méltó körülmények között élnek és dolgoznak. Ha ez igaz, akkor pedig a hazai dolgozóknak sem lehet könnyű. De, persze, ezek találgatások.
Viszont tény, hogy a becskereki ipari övezet „főutcáját” már hivatalosan is Linglong sugárútnak hívják, hogy külön rendelettel engedélyezték a leendő gyár rácsatlakoztatását a vízvezeték-hálózatra és a földgáz-vezetékre. A városi képviselő-testület jóváhagyásával pedig tömbházak épülnek háromezer kínai számára a szomszédos (többnemzetiségű) Écskán. Az ott lakók egy része feltehetőleg az autóút építésén dolgozik majd. Egyszóval, kínai szorgalommal, vagyis gőzerővel folyik az építkezés. Semmi kétség, hogy „Európa legkorszerűbb gumiabroncsgyára” 2025-től teljes kapacitással működik majd. Ötszázezer négyzetméteren évente több mint 13 millió autógumit készítenek és szállítanak innen Európába. A becskerekiek csak abban bízhatnak, hogy a kínaiak betartják ígéretüket. Vagyis, hogy korszerű technológiát alkalmaznak, és nem szennyezik majd a környék levegőjét, a vizeit és a földet. Aztán vagy úgy lesz, vagy nem.