2024. április 19., péntek

Még éveket kell várnunk a roamingdíjak csökkentésére

A roamingdíjak csökkentése a nyugat-balkáni országok és az EU között nagy kihívás, de reménykedem, hogy 5 év múlva mintegy 90 százalékkal csökkennek – közölte Podgoricában, a Digitális Nyugat-Balkán Csúcstalálkozó szünetében Majlinda Bregu, a Regionális Együttműködési Tanács (RCC) nemzetközi szervezet főtitkára.

Mint kiemelte, a nyugat-balkáni országoknak nem volt könnyű megállapodást elérniük a barangolási díjak eltörléséről, és ezt három év alatt megvalósítaniuk. Elmondása szerint az RCC egy remek stratégiát készített el, ami lehetőséget teremt a roamingdíjak csökkentésére a nyugat-balkáni országok és az EU között.

– Szerintem nincs piaci logika abban, hogy a Nyugat-Balkán polgárai 103 eurót fizessenek gigabájtonként, amikor meglátogatnak egy európai országot, a Telekom szolgáltatók költsége pedig csupán 8 euró legyen. Keményen dolgozunk azért, hogy megvalósítsuk  a célunkat, és öt év múlva már eredményekre számítunk – jelentette ki Bregu.

Úgy értékelte, hogy a csúcstalálkozó legsikeresebb története az, hogy a régió megpróbálja kiteljesíteni a digitális átalakulás és menetrend programját, amelyet 2019-ben Belgrádban, a második Digitális Nyugat-Balkán Csúcstalálkozón fogadtak el.

Kiemelte a barangolási díjak eltörlését is a Nyugat-Balkán régiójában, ami lehetővé tette a polgároknak, hogy pénzt takarítsanak meg, és további költségek nélkül beszélgethessenek egymással.

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa rámutatott arra, hogy a roamingdíjak megszűnése a Nyugat-Balkán régiójában nagy siker. A következő nélkülözhetetlen lépés pedig a barangolási díjak csökkentése a nyugat-balkáni országok és az EU között. Mint mondta, ez fontos lépés az Európai Unió felé vezető úton.

– Ahhoz, hogy ezt elérhessük, egy tervet készítettünk el, amely a roamingdíjak csökkentéséhez vezet, és a reformokon keresztül gazdasági lehetőségeket is tartogat a régió számára – fogalmazott Várhelyi, aki arrra kérte a távközlési szolgáltatókat, hogy csatlakozzanak a tervhez.