2024. április 24., szerda

Harminc év komolyzene

Nagy hagyománya van a kishegyesi templomkoncerteknek – Felújításra szorul a katolikus templom orgonája

Az idei évben is az Anna-napi programsorozat részét képezi a templomkoncert, ami évről évre nagyszámú közönséget vonz. A kishegyesi Szent Anna-templom csodálatos akusztikája és a kiváló zenészek mindig gondoskodnak róla, hogy a zenekedvelőknek igazán különleges élményben legyen részük. Csőke András, az esemény szervezője elárulta lapunknak, hogy az idén van 30 éve, hogy megszervezték az első templomkoncertet.

Csőke András

Csőke András

– Az első templomi koncertet 1991-ben szerveztük húsvétra, és a műsora a mai napig megmaradt. Korábban is voltak már kisebb műsoraink, de ez volt az első, és ennek írásos nyoma is van. Ezen kishegyesi zenészek léptek fel, név szerint Gál József, Barcsik Hédi, Linka László és jómagam. A mostani koncert műsorszámai nagyrészt az első koncertre épülnek, és az első négy fellépő is vállalta, hogy ismét fellépnek. Mellettük Tóth András, Ábrahám Máté és Kucsera Noémi gazdagítja a fellépők listáját – mondta el a szervező, majd arról is szólt, hogy 30 évvel ezelőtt ebben a térségben még nem volt jellemző, hogy koncerteket szerveznek a templomokban. Ennek ellenére a plébános nyitott volt a dologra, és mint újdonság, érdekesség az embereket is érdekelte. Nem biztos, hogy minden látogató komolyzene-kedvelő, de a templom mint helyszín, valamint az előadók személye vonzza a közönséget, és azóta is évről évre szép számban összejönnek – fogalmazott Csőke, majd arról is szólt, hogy a koncert kishegyesi, klasszikus zenét tanult emberekre épült fel.

– Először azok a kishegyesiek léptek fel, akik klasszikus zenét tanultak, majd később bevontuk a zeneiskolásokat is. Az első négy fellépő indította a koncertsorozatot, majd az ő ismerőseik, barátaik is felléptek. Énekkarok, zenekarok is részt vettek ezeken a koncerteken, és volt olyan év, hogy kettőt is szerveztünk – számolt be a szervező.

A templomkoncert népszerű a kishegyesiek körében

A templomkoncert népszerű a kishegyesiek körében

Az első koncert négy fellépője a templom orgonáján játszott, és ez most is így lesz. Csőke ennek kapcsán elmondta, hogy az orgona sajnos nincs jó állapotban.
– A közösségnek össze kellene fognia, hogy felújítsák az orgonát, mert ez egy műértéknek számító orgona. Igen régi, mechanikus orgona, az 1700-as években készült, és később hozták Kishegyesre, mert eredetileg nem ide készült. Átesett egy átalakításon, amikor a sípokat hátrarakták, viszont Kádár Sándor kishegyesi származású orgonaművész szerint jó lenne a sípokat visszarakni az eredeti helyükre. Az orgona felújítása nagy összeget igényel, de azt gondolom, hogy összefogással és pályázatokon keresztül megvalósítható lenne – mondta Csőke András, a templomkoncertek szervezője.
A komolyzenei koncertre az Anna-napok zárónapján, vasárnap 17 órai kezdettel kerül sor.