2024. április 19., péntek
BRASSÓBÓL

Visszafogott szabadság nap

A koronavírus-járvány miatt csak szűk körű rendezvényeket tartottak Erdélyben a székely szabadság napján.
A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2013-ban nyilvánította a székely szabadság napjává március tizedikét. Ezen a napon, 1854-ben végezték ki a két évvel korábbi Habsburg-ellenes székely szervezkedés vezetőit, Török Jánost, Gálfi Mihályt és Horváth Károlyt. A vértanúk marosvásárhelyi emlékoszlopánál évről évre megemlékezést szerveztek, mely 2013-tól autonómiát követelő felvonulással zárult. Akkor a manifesztáción mintegy harmincezren vettek részt.
Sepsiszentgyörgyön mintegy háromszázan gyűltek össze a Turul-szobornál, hogy a székely szabadság hőseire emlékezzenek. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke kérdéssel indította szónoklatát: Lehet-e székely szabadságról beszélni, mikor két székely fiatal ártatlanul senyved román börtönökben, lehetett-e székely szabadságról beszélni, amikor 1854-ben a marosvásárhelyi Postaréten felakasztották a székely vértanúkat, vagy volt-e székely szabadság 1990 véres farsangján? „Évszázadokon keresztül a székely szabadság egy eszmény volt a székely nép számára, amelyért minden alkalommal meg kellett küzdenie. Egy eszményt éltetünk, hiszen eszmények nélkül egy közösség sem maradhat fenn. Emlékszünk a székely szabadság nagy pillanataira és azokra a pillanatokra, amikor eleink megvédték a székely szabadságot, és mi a jövőben Székelyföld területi autonómiája révén újra megvalósítjuk azt!"
Úgy vélte: van ok az optimizmusra. Arra utalt, hogy tíz évvel ezelőtt vált lehetővé, hogy az Európai Unió polgárai uniós törvényeket javasoljanak az európai polgári kezdeményezés intézménye által. Az SZNT akkor fogalmazta meg a jelmondatát, hogy „Székelyföldért megmozgatjuk Európát!", és indította el a nemzeti régiók polgári kezdeményezését, amelyet tíz ország 1,4 millió polgára támogatott aláírásával. Az SZNT elnöke szerint ma már az is elmondható, hogy „Katalóniáért megmozgatjuk Európát, vagy Baszkföldért megmozgatjuk Európát". Kijelentette: a kezdeményezés mögött erő van, és ezt az erőt ott kell felmutatni, ahonnan a kezdeményezés elindult: Székelyföldön.
Marosvásárhelyen szabadtéri fotókiállítással idézték a Székelyföld területi autonómiáját követelő rendezvényeket. Bethlen Gábor fejedelem tavaly novemberben felavatott szobra előtt tartott beszédet Izsák Balázs. Az SZNT elnöke hangsúlyozta: idén először partner a Maros-parti megyeszékhely polgármesteri hivatala a március tizedikei rendezvényen.
A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal és az állami hatóságok eddig mindig megpróbálták megakadályozni a felvonulás megtartását, több ízben is tetemes bírságot róttak ki a szervezőkre és a résztvevőkre. Az SZNT perek tucatjával érvénytelenítette a bírságokat, és vívta ki a felvonulás jogát.