2024. április 26., péntek

Süllyedő űrhajó

Elárasztotta a víz a nemrégiben átadott batajnicai Covid-kórházat

Süllyedő tengeralattjáróként működik jelenleg az új batajnicai Covid-kórház, amelyet az egy héttel ezelőtti átadáskor űrhajóhoz hasonlítottak a szerb kormány vezetői – adta hírül a Nova.rs hírportál. Állításukat egy helyszínen készített videóval is alátámasztották, amelyen mezítlábas emberek gázolnak a kórházban álló majd tíz centiméteres vízben.

A felvételt Ljubomir Šubara, a Privatizációs Ügynökség egykori igazgatója tette fel a Twitter-oldalára. Értesülései szerint a kórházat elárasztó víz a meghibásodott tűzvédelmi rendszerből ömlik a kórtermekbe és folyosókra. Az úgynevezett tűzivízi vezetékek ugyanis eddig ismeretlen okok miatt teljesen eláraszották a 18 ezer négyzetméteres épületet. A 35 millió euróból felépített kórházban jelenleg bokáig érő vízben sétálnak az emberek – tudósított a helyszínről Šubara.

A batajnicai Covid-kórházat a „szerb egészségügy űrhajójaként” említették a december 20-án tartott megnyitón Aleksandar Vučić államelnök és Ana Brnabić kormányfő. Kiemelték, hogy csupán négy hónap alatt sikerült megépíteni azt, amit korábban 40 évig senkinek sem sikerült.

Az ünnepélyes átadót követően először Vladimir Gajić ügyvéd jelentette a Nova.rs hírportálnak, hogy problémák adódtak az új kórház használatakor. Értesítése szerint befejezetlen épületben indították meg a munkát, és az ott lévő egészségügyi felszerelések sem működtek megfelelően. Az államelnök ezeket a felvetéseket határozottan tagadta, és kiemelte, hogy a batajnicai Covid-kórházban felszerelt orosz lélegeztetőgépek kitűnő állapotban vannak.

Vučić ugyanekkor hangsúlyozta, hogy a batajnicai és kruševaci új kórházak felszerelésére további 18 millió eurót különítenek el az államkasszából, és így összesen 70 millió euró értékű befektetés valósul meg annak érdekében, hogy megerősítsék a szerb egészségügyet a koronavírus elleni küzdelemben.