2024. május 6., hétfő

Vučić: A jövő emlékműve a kruševaci új COVID-kórház

Átadták az 500 férőhelyes, új COVID-kórházat

A szerb államfő jelenlétében ma Kruševacon átadták rendeltetésének az 500 férőhelyes új COVID-kórházat, amelytől azt várják, hogy jelentősen könnyítsen az egészségügyi szolgáltatáson a koronavírus-járvány idején az adott régióban és azon túl is.– Ez a kórház a jövő emlékműve, és azokról a tettekről tanúskodik, amelyeket rövid idő leforgása alatt tettünk meg a népünkre nézve nehéz időszakban – nyilatkozta Aleksandar Vučić a helyszínre érkezve, miközben elismerően szólt az emberfeletti teljesítményről.

Az első pácienseket holnap reggel fogadják. A kórház egyébként a batajnicai után a második az országban, melyet rekordgyorsasággal, kb. négy hónap alatt építettek fel. 12.500 négyzetméteres felületen csaknem 500 beteget tudnak elhelyezni, akiket 600 fős egészségyi személyzet lát el. Az intenzív ápolásra 150 férőhely áll rendelkezésre, ami 150 monitort, 150 lélegeztető-berendezést jelent. A felszerelés 9,5 millió euróba került.

Krusevac, 29. novembra 2020 - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic obisao je radove na novoj Kovid bolnici u Krusevcu. TANJUG/ INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV/ fotografija niske rezolucije/ mn

Krusevac, 29. novembra 2020 - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic obisao je radove na novoj Kovid bolnici u Krusevcu. TANJUG/ INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV/ fotografija niske rezolucije/ mn

Az átadást követően az államfő újságírókhoz szólva bejelentette, hogy két-három nap múlva érkeznek az első kisebb Pfizer vakcina-szállítmányok Szerbiába, amit az idősek otthonaiba irányítanak. Mint mondta, bízik abban, hogy az EU állja a szavát, és a jövő év első harmadában 340.000 dózis védőoltást biztosít országunknak.

Ezenkívül az államfő kitért az évösszegző adatokra, mint hangsúlyozta 2020-at 2,9 milliárd eurós beruházással zárjuk, ami a Nyugat-Balkánon jegyzett összberuházás 63 százaléka, mindeközben Szerbiában az államadósság a legkevésbé emelkedett az európai államok között.

– Ez mutatja, mennyire attraktív és stabil az országunk – állapította meg Vučić.