2024. március 29., péntek

Kérhető a bankokban a hiteltörlesztés ideiglenes felfüggesztése

A Szerb Nemzeti Bank (SZNB) hét eleji határozata alapján a bankkölcsönt törlesztő polgárok és vállalatok már kérhetik bankjuktól a visszafizetés megkönnyítését, melyet a járványhelyzet miatt előállt gazdasági helyzetben az átmeneti fizetési nehézségekkel szembesülő ügyfeleknek engedélyeznek.

Lehetőség van a hitel átütemezésére, illetve refinanszírozására, 6 havi moratóriumot lehet kérni.

– A türelmi időszak leteltével az adósok a korábban meghatározott ráta befizetésével folytatják a törlesztést, sőt, a részletek kisebbek is lehetnek. Nem fog tehát növekedni a ráta, mint az első és második moratórium alkalmával, úgyhogy az ügyfél ugyanolyan helyzetben lesz, mint a törlesztés megszakítása előtt volt – magyarázta Bojan Terzić, a jegybank ügyfélvédelmi szektorának igazgatója az RTS műsorában. A türelmi időszakban a kamatot nem fizettetik meg, de elszámolják, a jegybank szakemberei mindenesetre azt javasolják, hogy az érintettek a moratórium idején legalább a kamatot fizessék.

Elsősorban azok számíthatnak ilyen segítségre, akik tavasz óta munka nélkül maradtak, illetve akiknek a jövedelme az utóbbi három hónapban nem haladta meg a köztársasági átlagot, továbbá azok, akik már több mint egy hónapot késnek az esedékes részlet törlesztésével. A vállalatok esetében azok nyújthatnak be kérelmet, melyek bevétele a tavalyihoz képest legkevesebb 15 százalékkal csökkent, vagy legkevesebb 30 napig folyamatosan szüneteltetniük kellett tevékenységüket. Van mód a hitelkártya vagy az engedélyezett negatív számlaegyenleg, az ún. engedélyezett mínusz alapján keletkezett adósság átütemezésére is.

A jegybank vezetőségének döntése értelmében a bankoknak és a lízingfolyósítóknak legkésőbb december 22-éig tájékoztatniuk kell ügyfeleiket erről a lehetőségről és az újabb moratórium feltételeiről. Mint már tájékoztattuk olvasóinkat, azok az adósok, akik eleget tesznek a feltételeknek, a könnyítésre vonatkozó kérelmet interneten keresztül, postán vagy személyesen a bankban adhatják át 2021. április 30-áig. A járványhelyzet miatt a jegybank mindenkinek azt ajánlja, hogy inkább elektronikus úton kérje az adósság átütemezését. Az SZNB legújabb intézkedése tehát – az előző két hiteltörlesztési moratóriumtól eltérően – nem vonatkozik mindenkire, csak azok élhetnek a lehetőséggel, akik a járvány miatt nem tudnak eleget tenni vállalt kötelezettségeiknek.