2024. április 24., szerda

Megduplázódott Szerbia devizatartaléka

A gazdaság szempontjából is igen hullámzó év ellenére az ország bizonyos szempontokból szilárdabban áll, mint korábban. Szerbia jelenleg 13,1 milliárd eurós devizatartalékkal rendelkezik, ennek 14 százaléka, 35,4 tonna aranyfedezet – írja a Beta.

– A válságos körülmények ellenére az ország devizatartaléka megduplázódott a 2018. évhez képest. A 2019-es aranyvásárlás után, figyelembe véve a jelenlegi helyzetet, és a szerb kormánnyal egyetértésben úgy döntöttünk, tovább növeljük az ország devizatartalékát, méghozzá a lehetséges legstabilabb fedezettel, az arannyal – jelentette ki kedden Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank (NBS) elnöke.

A bankkormányzó azt is közölte, hogy az év eleje óta november elejéig Szerbiában bruttó 2,08 milliárd euró értékű, közvetlen külföldi beruházás valósult meg, amiből 1,99 milliárd euró nettó közvetlen külföldi befektetés.

– Remélem, hogy az év végéig megvalósul a 2,3 milliárd eurós, közvetlen külföldi befektetésekre vonatkozó előrejelzésünk – mondta az NBS kormányzója.