Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Karantén várja a Montenegróban üdülőket?

Stabil a szerbiai járványkép, az előírások megszegése azonban újabb erős hullámmal fenyeget

v-ár

2020. szeptember 12., 09:19 >> 2020. szeptember 13., 11:23

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 


Iskolából hazatérő diákok Újvidéken (Fotó: Beta)

Miközben Szerbiában stabilizálódott a járványhelyzet, Montenegróban a napokban rekordok dőltek meg az újonnan felfedezett és igazolt fertőzöttek számát illetően. A legtöbb új fertőzést Podgoricán, Beranéban, Bijelo Poljén, Nikšićben észlelik, növekszik a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma a kórházakban is. Ebben az országban már több mint 1500 aktív fertőzéses esetet tartanak számon. Az ügy azért érdemel figyelmet, mert a jelentések szerint jelenleg mintegy 75 ezer szerbiai állampolgár nyaral Montenegróban. Éppen ezért, s a járvány esetleges „importjának” lehetősége miatt hétfőn összeül a köztársasági egészségügyi válságtörzs, s ezen az ülésen döntenek arról, elrendelnek-e kötelező karantént azok esetében, akik Montenegróból térnek haza. A belgrádi médiaértesülések szerint nagy esély van arra, hogy ez megtörténjen, a válságtörzs álláspontja szerint ugyanis sokan a visszatérők közül azonnal újra megjelennének a munkahelyükön és iskolába küldenék a gyerekeiket is, mert nincsenek náluk jellegzetes tünetek, vagy annak csak gyenge jeleit mutatják. A válságtörzs tagjai abból az adatból indulnak ki, hogy szinte minden harmadik montenegrói koronavírus-teszt eredménye pozitív, az országban az utóbbi időszakban ugrásszerűen megnövekedett a betegek száma.

EGY HÉT IS ELEGENDŐ?

Egyelőre nem tudni azt sem, hogy a kötelező vesztegzár bevezetése esetén az mennyi ideig tartana, a szokásos két héten keresztül, esetleg rövidebb időt határoz majd meg a válságtörzs. Egyes médiaértesülések szerint ez a karantén nem tartana hosszú ideig, s a válságtörzs 5–7 napban gondolkodik, mert az a vélemény kerekedett felül, hogy a montenegrói tartózkodás idején a legtöbbeknél már jelentkeznének az első szimptómák, ha elkapták volna a vírust, a hazaérkezés pillanatától számítva tehát valamivel rövidebb ideig tartó vesztegzár is elegendő lenne.

NE ISMÉTELJÜK MEG A MÚLT HIBÁIT

Branislav Tiodorović epidemiológus pénteken kijelentette, hogy egyelőre semmilyen korlátozás nincs érvényben a külföldről hazatérők esetében, így a Montenegróban nyaralókkal kapcsolatban sem. Az, hogy hétfőn végül milyen döntés születik, s hogy bevezetik-e a karantént vagy sem, függ a montenegrói, de a hazai járványhelyzet alakulásától is, állapította meg a szakorvos.

Az itthon tartózkodó polgárokhoz intézte üzenetét pénteken Predrag Kon, a válságtörzs tagja is, aki aggodalmának adott hangot a rendelkezésekkel kapcsolatos újbóli lezserség miatt most, hogy a járványhelyzet csillapodott. Véleménye szerint nem lenne szabad megismételni a májusban elkövetett hibát, amikor szinte minden azonnal visszaállt a régi kerékvágásba a kedvező adatok közlését követően. A Facebook közösségi hálózaton tett bejegyzésében Kon úgy fogalmazott, itt az ideje eldönteni, mi jelent társadalmunk számára többet, az ünnepélyek, lakodalmak vagy az emberéletek. „Fontosabb-e számunkra a tömeges ünneplés a járvány ellenőrzés alatt tartásánál? Fontosabb-e számunkra az, hogy az esküvők szervezői, a zenészek, a menyasszonnyi ruhák tervezői és készítői sikeresen dolgozhassanak, hogy meg tudjanak élni, hogy a szurkolók ott lehessenek kedvenc csapatuknak a mérkőzésein a stadionokon, hogy megtartsuk mindazokat az összejöveteleket, amelyeket mindannyian szeretünk, élvezünk, vagy mégis az emberéletek a fontosabbak számunkra… Az egészségügyi rendszer fenntartását vagy ezeknek az eseményeknek a megtartását választjuk-e?”

INKÁBB MASZK, MINT TEMETÉS

Predrag Kon a továbbiakban kifejtette, nagy próbatételt jelentenek ezek a problémák az egész államnak, mert ki fog derülni, képes-e az ország továbbra is a biztonságot választani, és segíteni a járvány idején azokat, akik nem tudnak a következmények miatt megélhetést szavatolni maguknak. A folytatásban arról is szólt, szerinte könnyebb a védőmaszk viselése, mint a COVID–19-ben elhunytak temetésén való részvétel. Megállapította, hogy valóban mindannyiunktól függ, képesek leszünk-e az előírások szigorú betartásával megakadályozni a második nagyobb hullámot. Meggyőződésének adott hangot, hogy az megelőzhető, vagy legalább jelentősen legyengíthető, csak kellő akarat és fegyelem kell hozzá. Nem elég viszont a sikerhez a válságtörzs, az elnök, vagy bárki egyedül, mindenkinek a szolidaritására van szükség, állapította meg Kon.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége