2024. április 19., péntek

Távoktatás és természettudományok

Hétfőn kezdődik a 24. Szabadkai Nyári Akadémia

A 24. Szabadkai Nyári Akadémiát a jövő héten, augusztus 10-e és 14-e között rendezik meg. A pedagógus-továbbképzés az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében valósul meg. A koronavírus-járvány miatt az idén a szervezők szűkített programmal készülnek, mivel nem tudják teljes egészében, 160 fő részvételével megtartani a továbbképzéseket. Két szakcsoportban fog folyni a munka a járványügyi előírásokkal összhangban. Ezek a távoktatás – IKT alkalmazása és a természettudományi szakcsoport lesznek.

A rendezvény zártkörű megnyitóját hétfőn tartják a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában. Ezután következik a szakcsoportok tájékoztatója. A távoktatás – IKT alkalmazása szakcsoport első előadását dr. Námesztovszki Zsolt tartja A távokatás elmélete és módszertana címmel. Ezután Pap Ágota pszichológus A segítő munka és a pedagógus című előadása következik, majd Bem Igor pszichológus tart műhelymunkát a pedagógusok számára. Ezeken mindkét szakcsoport részt vesz majd. Kedden a jelentkezők elsőként Kovács Cintia Képernyővideók, képernyőképek és saját videók készítése című előadását követhetik figyelemmel. Ezután Borsos Orsolya az Online tesztek és kvízek alkalmazásába vezeti be a pedagógusokat. Az ebédszünet előtt Prievara Tibor Minden ugyanaz másképpen, avagy a „sötét királynő” a digitális pedagógiában című előadására kerül sor, amelyen mindkét szakcsoport részt fog venni. A délután folyamán Sándor Laura az improvizatív illusztrációk világába fogja bevezetni a megjelenteket. Szerdán a távoktatás – IKT alkalmazása szakcsoport munkája Urbán Dorottya előadásával kezdődik, aki a virtuális osztálytermekről és a videókonferenciákról fog beszélni. Ezt követően dr. Námesztovszki Zsolt a Google Drive és az online dokumentumok kezeléséről szól. Később mindkét szakcsoport Paskó Csaba Zenei hangulat című előadását követheti figyelemmel. Ezután egy élménypedagógiai foglalkozásra kerül sor a kelebiai Ergelában.

A természettudományi szakcsoport előadásai is hétfőn kezdődnek a megnyitó és a tájékoztató után. Az első előadást Nagy Tibor tartja Egy elfeledett ornitológus címmel. Majd mgr. Hulló István az élőhelyjelző szitakötőkről fog beszélni. Később a résztvevők Pap Ágota előadását és műhelymunkáját követhetik figyelemmel a másik szakcsoporttal együtt. Kedden Mihalek Nóra a perui és a thaiföldi egészségügyi oktatásról és ellátásról tart előadást a természettudományi szakcsoport tagjainak. Ezután Katona Gábor a fiatalos arcbőr titkaiba vezeti be a pedagógusokat. Majd Bakos Evelin Élet az atom után című előadása következik, majd Prievera Tibor fentebb említett előadását követhetik figyelemmel a csoport tagjai. Ezután Kovács Cintia a képernyővideók, képernyőképek és saját videók készítésébe vezeti be a pedagógusokat. A szerdai nap dr. Vásárhelyi Tamás A Beporzók napja és ami mögötte van című előadásával kezdődik. Ezután Ábrahám Alfréd és Calbert Károly a Kaukázusról tart előadást. Ezt követően kerül sor Paskó Csaba előadására és az élménypedagógiai foglalkozásra.

Csütörtökön a résztvevők egy tanulmányút keretében Szendrőre (Smederevo) és Galambócra (Golubac) látogatnak. A többi szakcsoport képzését későbbi időpontban tartják meg.