2024. március 19., kedd

Több elsős, jobb internet

Tanévkezdésre készülnek Muzslyán

Muzslyán, a vidék legnagyobb kétnyelvű általános iskolájában, hatszáz tanuló várja a tanévkezdést. Az idén néggyel több magyar elsős lesz, mint tavaly. Az iskola pedig az eddiginél jobb internetfelszerelést kap.

Molnár Attila (Kecskés István felvétele)

Molnár Attila (Kecskés István felvétele)

Akárcsak minden nyáron, az idén is munkálatok folynak mindkét iskolaépületben. A muzslyai iskola egyike annak a három becskereki általános iskolának, amely a napokban korszerű internetfelszerelést kap.
– A Telekommunikációs Minisztérium és az Oktatási Minisztérium közös projektje, az úgynevezett AMRES megvalósítása folyamán fejlett internethálózatot vezetünk be a központi iskolaépületbe. A következő egy hétben ez a munkálat prioritást élvez. Emellett pedig augusztus 31-éig hat tanteremben lecseréljük a csempét és felújítjuk a vízvezetéket – mondta Molnár Attila igazgató.

Azt, hogy hogyan fog elindulni a következő iskolaév, azt persze nem tudják, de minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a rajt sikeres legyen. Többek között továbbképzést szerveznek a pedagógusoknak, hogy az elmúlt iskolaévben a távoktatással kapcsolatban tapasztalt hiányosságokat pótolják.

Felkészülten várják a tanévet (Kecskés István felvétele)

Felkészülten várják a tanévet (Kecskés István felvétele)

Jó hír, hogy az idén több magyar elsősük lesz, mint tavaly. Remélhetőleg megmarad a két magyar első osztály. A központi épületbe 15 elsőst írattak be, az úgynevezett kinti épületbe azonban csak hárman jelentkeztek. Ennek ellenére bíznak abban, hogy mindkét iskolaépületben nyílik önálló magyar osztály.
Hogy szeptemberben megszólal-e az iskolacsengő, azt most senki sem tudja megmondani. Pedig az – különösen az elsősök számára – emlékezetes esemény.

– Ez most úgy néz ki, hogy ki fog maradni. Úgy gondolom, hogy ez egy nagy hiány, ami megmarad a gyerekekben. Mi igyekezni fogunk, természetesen mindent megtenni, hogy a távoktatás sikeres legyen. Viszont arról is gondolkodni kell, hogy a szülőknek mennyire van erre idejük, lehetőségük, technikai felszereltségük és ismeretük. A gyerekek gondolom már nagyon várják ezt az első napot, ahogyan mi is. Csak nem tudjuk, hogyan fog ez kinézni – hallottuk Monić Lídia tanítónőtől.

Az iskolában közben készül a falu szülöttének, Sziveri János költőnek az emlékszobája, amelynek a megnyitását őszre tervezik.