Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

A legjobbkor érkezett a támogatás

A Vajdasági Baráti Egyesület 51 vajdasági és magyarországi családnak segített – Verbászon hat családot támogatott

Paraczky László

2020. május 21., 17:10

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Hat verbászi, nehéz szociális helyzetben élő család kapott áprilisban támogatást a magyarországi Vajdasági Baráti Egyesülettől. Ez volt a második alkalom, hogy anyagi támogatás érkezett a rászorulóknak ebbe a közép-bácskai községbe – hallottuk a verbászi önkormányzat ideiglenes hivatalának tagjától. Bógáncs Andrijašević Lívia elmondta, az egyesület néhány évvel ezelőtt már segített a verbászi szórványmagyarságnak, akkor 1200 eurónyi összeggel támogatta a magyar tannyelvű óvoda újraindítását a községben.

Bógáncs Andrijašević Lívia (Paraczky László felvétele)

Bógáncs Andrijašević Lívia (Paraczky László felvétele)

− A pénzt akkor a Budapesten megtartott Jótékonysági Mikulás-esten gyűjtötték össze. Nem ez az egyetlen esemény a gyűjtésre, hiszen az elmúlt években több alkalommal is támogatták a vajdasági magyar óvodákat, iskolákat, egyesületeket, rászoruló családokat. A koronavírus megjelenését követően beszélgettünk az egyesület egyik tagjával, Balázs Attilával (aki egyébként verbászi származású), és tőle megtudtuk, hogy az idén újra beadhatók a pályázatok. Egy hét alatt hat olyan családot találtam, amelynek valóban nagyon fontos volt a segítség. Ezek az emberek igen nehéz szociális helyzetben élnek, rossz az egészségi állapotuk, a koronavírus miatt munka nélkül maradtak. Hiszem azt, hogy Verbász mellett az egész Vajdaságban sok olyan család van, amely segélyre szorul, hiszen a pénzt élelmiszer, tüzelőanyag, gyógyszer, tanfelszerelés stb. vásárlására fordítják. Az említett hat család csaknem 3 ezer euró támogatást kapott, amelyben iskoláskorú gyerekek is vannak, azok többet, az idősebb vagy egyedülálló személyek pedig kevesebbet kaptak – mondta Lívia.

Majoros Ildikó két kiskorú gyermekével albérletben él. Mint mondta, a helyi húsfeldolgozó vállalatban dolgozik, 25-26 ezer dinárt keres havonta.

− Nem találok szavakat, hogy megköszönjem a támogatást. A pénzt elsősorban a lakbér rendezésére és élelmiszerre költjük, valamint a gyerekek iskoláztatására. Nyolc és tizenegy éves lányaim magyar tannyelvű osztályba járnak, és Líviának és a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően naponta ingyenesen utaznak Kúlára. Nagyon büszke vagyok rájuk, jól tanulnak. Amikor telefonáltak, hogy megkaptuk a támogatást, először nem hittem el, hiszen ez idáig semmilyen hasonlóban nem volt részünk. A lányok is kimondhatatlanul boldogok –

Horváth József szobafestő 30 szolgálati év után 2006-ban munkaerő-feleslegként került az utcára, azóta nincs munkája.

− A feleségem dolgozik, de egy éve nem kapott fizetést. Hogy miből élünk, és cukorbetegként miből vásárolom a gyógyszereket magamnak, ez jó kérdés. Hasonlóan, mint a többi nehéz helyzetben élő család, mi is eddig valahogy feltaláltuk magunkat, ám a helyzet egyre rosszabb. Az egészségem is romlik. Tartalékunk régóta nincs, és nem is tudom, hogyan köszönjük meg a hirtelen jött magyarországi támogatást. A kapott pénzből először a víz- és a villanyáramszámlákat fizetjük be, bekészítjük a téli tüzelőt, a többi pedig gyógyszerekre megy el – mondta a 63 éves mester.

Dr. Simon Vilmos (Paraczky László felvétele)

Dr. Simon Vilmos (Paraczky László felvétele)

A Vajdasági Baráti Egyesület nyolc évvel ezelőtt alakult meg, tagjai a '90-es években és később Magyarországra települt vajdasági értelmiségiek és üzletemberek. A fő cél a közös ügyek támogatása, egymás segítése mind üzleti, mind emberi értelemben egy igazi közösségben. Az egyesület megalapításának kezdeményezője az újvidéki dr. Simon Vilmos villamosmérnök, aki két évtizede Budapesten él, és nemcsak családi, baráti kapcsolatait ápolja, hanem az itthon maradott közösséghez is szoros szálak fűzik.

− Sokáig érlelődött bennem a gondolat, hogy össze kellene fogni a Magyarországra költöző és ott megtelepedő vajdasági értelmiségieket és sikeres üzletembereket annak érdekében, hogy tudjunk közös ügyeket támogatni. Akkoriban már szerveztünk külön programokat (Vajdasági Randevú, Délvidéki Találkozó) a Magyarországon élő vajdaságiaknak, és már voltak megfelelő ismereteim arról, hogy kiket érdemes meghívni az egyesületbe, kik viselik szívükön a közös ügyeinket. Tíz évvel ezelőtt a közös munkát és erőfeszítést követően kialakult egy olyan összetartó társaság, amelyet az üzleti szálaknál még talán erősebben fűznek össze a baráti szálak, két év múlva pedig hivatalosan is megalakult a Vajdasági Baráti Egyesület. Jótékonysági küldetésünk azóta folyamatos.

Beszámolója szerint május 7-én bonyolították le a pályázat 3. körét: 8,6 milliót forintot osztottak szét 51 olyan család között, amelyek a koronavírus okozta helyzet miatt kerültek nehéz szociális helyzetbe, pl. elvesztették a munkájukat, bezárt a piac, ahol árulták a terményeiket. Hozzátette, az idén egész Vajdaság területéről és Magyarországról érkeztek hozzájuk kérelmek, 51 családot támogattak egyenként 50–200 000 Ft-tal, Vajdaságban a következő helységekben élnek a támogatott családok: Szenttamás, Zentagunaras, Zenta, Topolya, Horgos, Újvidék, Kishegyes, Maradék, Temerin, Bajmok, Verbász, Palics, Kispiac, Szabadka, Bácskossuthfalva, Kúla és Feketics.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége