2024. március 19., kedd

WHO: Még nincs pandémia, de fel kell rá készülni

Emelkedett a halottak és a fertőzöttek száma Észak-Olaszországban

A pandémia, azaz a több kontinensre kiterjedő világjárvány kifejezés használata nem felel meg a tényeknek – közölte tegnapi genfi sajtótájékoztatóján az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a tüdőgyulladással járó, COVID-19 nevű új koronavírus terjedésével kapcsolatban. Tedrosz Adamon Gebrejeszusz „nagyon aggasztónak” nevezte az új megbetegedések számának növekedését Olaszországban, Dél-Koreában és Iránban, és hangsúlyozta, hogy az új koronavírus terjedése kapcsán fel kell készülni egy esetleges világjárványra.

Carabinieri-útzárlat az észak-olasz Zorlesconál (Fotó: AP via Beta)

Carabinieri-útzárlat az észak-olasz Zorlesconál (Fotó: AP via Beta)

Olaszországban immár hét életet követelt a koronavírus-fertőzés, ebből hatan az északnyugati Lombardia tartományban haltak meg, ahol több mint 160 ember fertőződött meg. Olaszország egész területén már 200 fölött van a fertőzöttek száma, a betegek kivétel nélkül olaszok. A koronavírus hét észak-olasz tartományt érint, amelyben 30 millió ember él.

Az érintett tartományokban a héten nincs tanítás. Több munkahely engedélyezte a távmunkát. Milánóban tegnap üresek voltak az utcák, továbbá lezárták a Milánó jelképének számító dómot, a Scala operaházat, valamint a velencei Szent Márk-bazilikát is. Rómában is lemondták az országos rendezvényeket, vásárokat, konferenciákat. A dél-olasz Basilicata tartomány bejelentette, hogy karanténba helyezi az északról érkezőket. Olasz virulógusok szerint a lombardiai gócpont a karantén alá helyezett területen Codogno kórházából indulhatott el, ahol az első betegen nem ellenőrizték a koronavírus-fertőzést.

Giuseppe Conte olasz kormányfő meglepetését fejezte ki a fertőzöttek számának hirtelen megugrása miatt. Kijelentette, az olasz hatóságok január végi intézkedései ellenére, valami nem működött az egészségügyi ellenőrzési rendszerben.

EU: Nincs napirenden a határellenőrzés bevezetése

Az Európai Unió 232 millió eurót különített el a vírus világméretű elterjedésének megelőzésére és a járvány visszaszorítására, valamint a felkészülés fokozására – jelentette be tegnap Brüsszelben Janez Lenarčič válságkezelésért felelős uniós biztos. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, az EU nem fontolgatja, hogy a vírus olaszországi megjelenése nyomán utazási tilalmat, vagy a határellenérőrzés bevezetését javasolja a schengeni térségben. Tájékoztatása szerint ugyanakkor az EU készenléti terveket készít a járvány európai terjedésének esetére.

Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos ezzel összefüggésben úgy nyilatkozott, hogy a schengeni térséget érintő bármiféle utazási korlátozásnak arányosnak és összehangoltnak kell lennie az uniós tagállamok között, továbbá tudományos bizonyítékokon kell alapulnia. „Egyelőre a WHO nem javasolja korlátozások bevezetését sem az utazást, sem pedig a kereskedelmet érintően” – mondta az uniós biztos.

A koronavírus-járvány december közepén indult Kínából. A hivatalosan COVID-19 névvel jelölt vírusfertőzés már több mint hetvenezer embert megfertőzött szerte a világban, több mint kétezren pedig meghaltak a kórban. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége továbbra is a kínai Hupej tartományban történt.