2024. április 25., csütörtök

Koronavírus: globális készenlétet sürget a WHO

Több mint 170 halottja és 7700 fertőzöttje van a koronavírus-járványnak. Folyamatosan evakuálják a külföldieket a lezárt kínai városokból. Franciaországban már öt koronavírusos beteget tartanak nyilván, és elindították a második charterjáratot a Vuhant elhagyni kívánó franciákért.

- Pénteken 200 embert hozunk haza Franciaországba, akik nem mutatják a betegség tüneteit. Őket elzárt helyre fogjuk szállítani, ahol tizennégy napig nem érintkezhetnek a külvilággal - mondta a francia egészségügyminiszter, Agnès Buzyn.

Franciaország arra kérte az Európai Uniót, hogy aktiválja a Polgári Védelmi Mechanizmust, gyűjtsön információkat a vírus terjedéséről és azt ossza meg a tagállamokkal.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) méltatta a járvány megfékezésére tett kínai erőfeszítéseket, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a probléma globálissá válhat.

- Az egész világnak cselekednie kell, fel kell készülni a vírus érkezésére, akár az eredeti epicentrumból, akár egy újonnan kialakuló epicentrumból, mondta Michael Ryan, a WHO szükséghelyzetek kezeléséért felelős egységének vezetője.

Ausztráliában laboratóriumi körülmények között sikerült előállítani a vírust. Ezt az eredményt olyan teszt létrehozásához lehet felhasználni, amellyel a korán felismerhető a betegség.

- A mi tevékenységünk a globális egészségügyi erőfeszítés része, mé ghozzá fontos része, mert tudomásunk szerint Kínából senki nem kapott konkrét vírust és a kitenyésztése nehézségekbe ütközött - magyarázta a Doherty Intézet víruslaborjának vezetője. Dr. Julian Druce.

A gazdaságnak is súlyos károkat okoz a járvány, amely minden ágazatban érezhető. A legtöbb légitársaság szünetelteti a kínai járatait. Több globális multicég - mint az Ikea vagy a Starbucks - bezárta kínai üzleteinek egy részét, több sportesemény elmarad.

Egy évvel elhalasztották a Nandzsingban szervezett fedettpályás atlétika világbajnokságot.

Akár a tokiói nyári olimpiai játékok is veszélybe kerülhetnek, amennyiben júliusig nem sikerül megfékezni a járványt.