2024. április 25., csütörtök

Zsong az élet a kaptárban

A Barátság kaptára elnevezésű sport- és ökológiai táborba, amelyet a Duna menti begecsi Jama Természeti Parkban tartanak meg, megérkezett a második csapat gyerek is, akik a tartalmas kreatív és oktatási foglalkozások mellett, sportolással, barátkozással töltik napjaikat a szabadban.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A múlt héten mintegy ötven koszovói gyermek vendégeskedett a táborban, most pedig a kamenicai Gyermekfalu lakói, a Családerősítő program résztvevői, valamint a Szociális Központ védencei tartózkodnak a táborban. A Barátság kaptára tábor az idén ünnepli tizenötödik évfordulóját, az évek során egyre több gyermek vesz részt ebben a nyári programban.

− A sport, a környezetvédelmi és a kreatív foglalkozások mellett, az idén színházi fesztivált is szervezünk. Az előadások, animációk és a bűvésztrükkök mindennap 19.30-kor kerülnek bemutatásra, a belépő egy könyv, illetve valamilyen társasjáték. Sok a látogatónk, Begecsről és a környező hétvégi településekről is eljönnek az emberek, valamint barátaink, ismerőseink is meglátogatnak bennünket, hiszen tudják, hogy minden évben itt vagyunk. Ilyen módon is szeretnénk tájékoztatni minden jóakaró és segítőkész embert, hogy jöjjenek el az előadásokra. Mi nagyon elégedettek vagyunk a táborban zajló eseményekkel, jó a hangulat, a gyerekek élvezik, valamint az idén kiváló önkénteseink is vannak nemcsak Szerbiából, hanem külföldről is – mondta Jasna Šešum, a tábor önkéntese.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A színházi fesztivál idei különlegessége az, hogy naponta két előadást, illetve színházi műhelymunkát tartanak. Ezenkívül a gyerekeknek alkalmuk van focizni, röplabdázni, kosárlabdázni, megtanulhatnak úszni, sziklát mászni – olvasható a Dnevnik napilap honlapján. Művészeti foglalkozásokon is részt vehetnek, ahol rajzolnak, különböző játékokat készítenek, elsajátíthatják a fényképészet fortélyait, táncolnak, díszmágnest készítenek emlékbe.

− Minden gyermek mindegyik aktivitásban kipróbálhatja magát, és meggyőződhet arról, hogy valójában melyik foglalkozás, sport, műhelymunka tetszik neki a legjobban, és így a táborban elsajátított képességeket a későbbiekben megoszthatják, bemutathatják pajtásaiknak is. Egy olyan aktivitásunk is van, amikor a gyerekek és az önkéntesek üzeneteket írnak egymásnak, majd borítékba teszik azokat. A borítékokat a tábor végén szoktuk felbontani és felolvasni a tartalmát, valójában ezek a pillanatok szívszorongatóak, hiszen a gyerekek őszintén megírják azt, amit valószínűleg szóban nem mernek kimondani. Ezek azok a momentumok, amikor rájövünk arra, hogy jól végeztük a munkánkat és a gyerekek boldogan hagyják el a tábort – vallotta Nataša Miljuš önkéntes.