2024. április 19., péntek
NŐI JUNIOR KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, GYŐR

A legyőzhetetlen lányok

Beváltotta a favorit szerepét a magyar junior női kézilabda-válogatott a korosztályos Eb-n, a lányok a győri kontinenstorna fináléjában magabiztosan verték (27:20) a hollandokat. Vlagyimir Golovin tavalyi vb-győztes gárdája így két év alatt a második nagy világeseményét is diadalmasan zárta. A magyarok a péntek esti elődöntőben – egyesek szerint az előrehozott döntőben – két góllal verték az oroszokat, és a teljes tornát veretlenül fejezték.

A kiváló magyar védekezésről szólt a finálé első félideje, a Herczeg Lili kapus által dirigált védelem az első fél óra alatt mindössze 7 gólt engedett a hollandoknak. Herczeg egészen elképesztő bravúrokat is bemutatott, a védőjátékosok pedig minden helyzetért megizzasztották az ellenfelet. A hollandok átlagos védekezése épp kétszer ennyi magyar gólt engedett, vagyis a nagyszünetben fölényes, 14:7-es előnyt ünnepelt a hangulatos, mintegy ötezres győri közönség. Pál Tamara eddig négy gólt dobott.

A második félidő néhány perces magyar rövidzárlattal indult, amivel öt gólra „olvadt” a hazai vezetés, ám ezután stabilizálódott a Golovin-lányok kézilabdája, és ötnél egyszer sem kerültek közelebb a hollandok. Az egész tornán mutatott pazar csapatteljesítmény támadásban is végig kitartott, Herczeg ráadásul továbbra is szállította a fantasztikus ziccer-védéseket. A 27 magyar gólon 10-en osztoztak, Pál mellett Tóth Nikolett, Arany Rebeka és Schatzl Natalie is 4-4, Kuczora Csenge 3 találatig jutott. A meccs emberének – a tornán negyedszer – Herczeg Lilit választották.

„Jó csapategységet sikerült kialakítanunk, a közönség pedig szinte belehajszolt minket a győzelembe” – nyilatkozta az elégedett Golovin mester.

Eredmények, elődöntő: Magyarország–Oroszország 29:27, Hollandia–Norvégia 31:29. Bronzmérkőzés: Norvégia–Oroszország 29:26. Döntő: Magyarország–Hollandia 27:20.