2024. március 28., csütörtök

Épül a begecsi szennyvíztisztító

Miloš Vučević polgármester tegnap a helyszínen járt

Az új létesítmény megépülésével befejeződik a begecsi szennyvízhálózat megépítése, ezzel megoldódhat a település szennyvíz elvezetésének a gondja.

– Folyamatban van a begecsi szennyvízhálózat központi víztisztítójának a megépítése. Kabol, Piros és Máriamajor (Stepanovićevo) után lassan Begecsen is befejezzük a szennyvízhálózat megépítését, amely a város talán legrégebben lakott része. Begecsen eddig senki sem foglalkozott a szennyvízhálózat megépítésével, ezért a polgárok joggal követelték a település legégetőbb gondjának a megoldását. Ezért az újvidéki önkormányzat a városi költségvetésben 217 millió dinárt jelölt meg a központi víztisztító megépítésére, és ezek mellett természetesen elkészülnek a létesítményhez vezető bekötőutak is. A munkálatok várhatóan október végére fejeződnek be, ekkora teljesen funkcionális lesz a begecsi szennyvízhálózat. Az új víztisztító kapacitása 4.000 felhasználóra terjed ki, ami a jelenlegi igényeket teljes mértékben kielégíti. Amikor befejezik a víztisztító megépítését, a létesítmény a Városi Vízművek igazgatása alá kerül, és ekkor kezdődik majd el a háztartások csatlakoztatásaink a megépítése a szennyvízhálózatra, ezután végre nem lesz többé szükség Begecsen a pöcegödrökre. Az említett nagyberuházás mellett további 30 millió dinárt fordítunk még egyéb begecsi befektetésekre. Ha visszatekintünk az elmúlt 6 évre, akkor láthatjuk, hogy csaknem fél milliárd dinárt költött az újvidéki önkormányzat a begecsi beruházásokra. Abban az esetben, ha a begecsiek és a begecsi helyi vezetés továbbra is támogatja az újvidéki önkormányzatot, készen állunk újabb, nagyobb beruházásokra. A tervek szerint 200 millió dinárt költenénk a begecsi vízhálózat megépítésére, mert ez az egyedüli peremvárosi település, amely még nincs csatlakoztatva a városi vízhálózatra. Az újvidéki önkormányzat eltökélt szándéka, hogy további befektetések történjenek a begecsi kutakba és a vízhálózatba, és ennek a tervnek az egyik fontosabb része, hogy a vízszolgáltatásért nem kell majd többet fizetni, mint jelenleg. A jelenlegi információk szerint a begecsi víz minősége nem felel meg az előírásoknak, ezért szükségünk van a település lakóinak a támogatására. Az álhírek terjesztése senkinek sincs az érdekében, és meggátolják Begecs fejlődését – mondta Újvidék polgármestere, majd hozzátette: a szennyvíztisztító megépítésével újra bebizonyosodott az, hogy az újvidéki önkormányzat prioritásként kezeli a peremvárosi települések fejlesztését.

A víztisztítót Begecs közvetlen közelében, 1.5 hektáron építik (a településtől 500 méterre), amely az Újvidék–Palánka autóúttól délre helyezkedik el. A víztisztítón kívül megépülnek a bekötőutak, parkolót alakítanak ki, valamint közmegvilágítást helyeznek el. A faluban jelenleg folyamatban van több utca aszfaltozása, az autóbusz-megállóhelyek rendezése, egy kosárlabdapálya kialakítása, valamint a Bácska Labdarúgó Klub épülete melletti járda elkészítése. Az említett munkálatokon kívül több infrastrukturális projekt készül a település rendezésére.