2024. április 18., csütörtök

Árok Ferenc a TSC tiszteletbeli elnöke!

Lapunk nyugalmazott újságírója szerint a klub előtt fényes jövő áll

A TSC Labdarúgóklub csütörtökön megtartott évi közgyűlésén született meg a döntés, hogy Árok Ferencet a TSC tiszteletbeli elnökévé választják. Zsemberi János, a klub elnöke ez alkalommal kiemelte, hogy a nemzetközileg is ismert szakember sokban hozzájárult a labdarúgósport fejlesztéséhez és népszerűsítéséhez. Hangsúlyozta, hogy a vajdasági labdarúgás és a topolyai egyesület felemelkedése terén is elévülhetetlen érdemei vannak. Zsemberi szerint az egyesület így fejezi ki háláját és tiszteletét a világhírű sportmunkás és edző iránt, aki az utóbbi években mindig ott van a csapattal, rendszeres nézője a Szuperligába most bejutott TSC mérkőzéseinek.

„Ezzel a gesztussal szeretnénk megköszönni mindent, amit eddig tett az egyesületünkért, valamint azt is, hogy tapasztalatait önzetlenül megosztja velünk” – mondta Zsemberi a közgyűlésen. Árok Ferenc köszönetet mondott a TSC vezetőségének, hogy ilyen megtiszteltetés érte. Egyben azt is kiemelte, a jövőben is azon fáradozik majd, hogy a klub fejlődéséhez hozzájáruljon. Kiemelte még, tiszta szívből hisz abban, hogy az egyesület előtt fényes jövő áll. „A TSC egy hatalmas lépést tett előre azzal, hogy bejutott a szerb Szuperligába. Most viszont még több feladat áll a klub előtt” – fogalmazott a tiszteletbeli elnök.
Árok Ferenc 1932-ben született Magyarkanizsán. Szabadkán elektrotechnikusnak tanult, majd testnevelési főiskolát végzett, később a tanári pályát a futball miatt hagyta el. Egészen fiatalon, 28 évesen már sikeres élvonalbeli edző volt, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb I. ligás edzője az országban. A Novi Sad csapatát ugyanis bejuttatta az első osztályba, majd a Vojvodinánál is eredményesen tevékenykedett. Egy időben ő volt a Jugoszláv Labdarúgóedzők Egyesületének az elnöke is.

1969-ben Ausztráliába szerződött, ahol kisebb megszakításokkal csaknem három évtizedet töltött. A St. George-Budapestnél dolgozott közel két évtizeden át. Az egyesületet magyar bevándorlók alapították 1957-ben, akkor még csak Budapest Club néven. 1965-ben felvették a csapat nevébe a sydney-i körzet nevét, ahol a klub működött, így lett belőle St. George-Budapest, mellyel több bajnokságot is sikerült megnyernie. Később egy másik csapattal, a Marconival is bajnokságot nyert, egy ausztráliai görög csapattal, a South Melbourne-nel pedig kupagyőztes lett. Hat évig ausztrál szövetségi kapitány volt, több mint 100 mérkőzésen ült a válogatott kispadján Frank Arok néven.

Ausztráliában még ma is ünneplik, sokat emlegetett labdarúgó-szakemberként. A legnagyobb gálák sztárvendégeként évente visszajár a kenguruk országába.
Árok Ferencnek sportújságírói tevékenysége is jelentős. Huszonévesen már a Magyar Szó újságírója volt. Újságírói tevékenységéért Vajdaságban Aranytollat kapott, Ausztráliában 1990-ben a legmagasabb ausztrál kitüntetéssel díjazták, és beválasztották az ausztrál futball Hall of Fame-jébe. Számos elismerést és kitüntetést kapott még. A Puskás Akadémia tanácsadója és a Magyar Sportújságírók Szövetségének életműdíjasa is. Feleségével 2004-ben költözött vissza Európába.