2024. március 29., péntek

A generációk közti szolidaritásért

Együttműködési szerződést írt alá a Gerontológiai Központ és a Politechnikai Iskola

Együttműködési szerződést írt alá hétfőn a szabadkai Gerontológiai Központ és a szabadkai Politechnikai Iskola. A szerződést a Gerontológiai Központban Nenad Ivanišević, a központ igazgatója és Iso Planić, az iskola igazgatója látta el kézjegyével. Az eseményen jelen volt Nataša Aleksić, a szabadkai városi tanács oktatási ügyekkel megbízott tagja is. A szerződés aláírásával lehetőség nyílik arra, hogy a Politechnikai Iskola azon diákjai, akik megszegik az iskola szabályait, a központban végezzék el az előírt társadalmilag hasznos munkát. Az együttműködés célját Nenad Ivanišević ismertette, a szerződés aláírása előtt megtartott sajtótájékoztatón.

– A szerződéskötés mögött az az ötlet húzódik meg, hogy együtt szüntessünk meg bizonyos előítéleteket. Gyakran a fiatalok nem értik meg az időseket, az idősek pedig nem bíznak a fiatalokban. Éppen ezen a hozzáállásokon szeretnénk változtatni, hogy a fiatalok megértsék az időseket, az idősek pedig ne kételkedjenek a jövőben, a fiatalokban – nyilatkozta Nenad Ivanišević.

Nenad Ivanišević és Iso Planić aláírják a szerződést (Fotó: Gergely Árpád)

Nenad Ivanišević és Iso Planić aláírják a szerződést (Fotó: Gergely Árpád)

Iso Planić azt emelte ki, hogy az iskola és a központ hosszú és gyümölcsöző együttműködésre tekint vissza, aminek célja a humanitás értékeinek közvetítése a diákok felé, és a generációk közötti együttműködés elősegítése. A szerződéskötésről elmondta, hogy az az oktatási minisztérium előírásaival összhangban született meg. Sokkal célszerűbbnek tartja, ha azok a diákok, akik megszegik az iskola előírásait, a Gerontológiai Központban végzik el a társadalmilag hasznos munkát, mint ha az iskolában segítenének a karbantartó személyzetnek az udvar tisztán tartásában vagy a hetesek munkáját végeznék a szünetben.

– A Politechnikai Iskola diákjai az együttműködésnek köszönhetően jobban megismerkedhetnek a központ életével, és alkalmazni tudják azt, amit az iskolában tanultak. Ennek köszönhetően a társadalmilag hasznos munkát nem büntetésként élik majd meg, hanem egy olyan intézkedésnek, amely számukra is hasznosnak bizonyul – mondta Nataša Aleksić.

A Politechnikai Iskola és a Gerontológiai Központ az együttműködés keretében a hónap folyamán megtartja a generációk közti szolidaritás hónapját is. A rendezvény részeként szerdán az iskola diákjai tanáraikkal együtt látogatást tesznek a központban, amikor lehetőségük nyílik majd megismerkedni a központ lakóival.