2024. március 28., csütörtök

Elkészült az Akadémia épülete

A topolyai TSC Labdarúgó Akadémia korszerű épületegyüttese a magyar nemzetpolitika irányváltásának tárgyi bizonyítéka

Magyarország Kormányának nemzetpolitikai célja a határon túli magyarok segítése, a nemzeti összetartozás erősítése. Ehhez tartozik a művelődési élet és a kultúra megőrzése terén nyújtott támogatásokon túl a közösség gazdasági alapjainak a megerősítése, valamint a fiatalok sport iránti elkötelezettségének növelése.

Ez utóbbinak egy látható és kézzelfogható eredménye Topolyán a TSC Labdarúgó Akadémiája. Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön délben ünnepélyes keretek között adja át rendeltetésének az impozáns új épületegyüttest. A magyar kormány a Magyar Labdarúgó Szövetség közvetítésével, a központi akadémia megépítésével támogatja a térséget és az itt élő gyermekeket, fiatalokat. A modern kor követelményeinek minden szempontból megfelelő sportközpont a kollégisták első generációjának a második otthona lesz, de a helyi, illetve a közeli településeken lakó sportolók is itt edzenek majd. Zsemberi János, a TSC elnöke, egyben az Akadémia kiépítésének koordinátora elmondta, hogy a TSC Labdarúgó Akadémiája, pontosabban a hozzá tartozó hatalmas és modern épületkomplexum, a kollégiumi résszel, segédpályákkal, edzőtermekkel, étkezdével és egyéb kiegészítőkkel együtt, Magyarország Kormányának a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül nyújtott támogatásából épült. A nemzetpolitikai megközelítés szempontjából is sokrétű projekt keretében azonban nemcsak a topolyai beruházások valósulhattak meg, hanem Bajsán, Bácskossuthfalván, Péterrévén, Temerinben, Szenttamáson és nem utolsósorban Zentán is felújították a sportlétesítményeket.

A Tisza menti város stadionjában a melléképületeket, a vizes csomópontot és a keleti lelátót is kibővítették, újjáépítették. Az új topolyai stadion elkészültéig a TSC első ligás csapata Zentán játssza hazai bajnoki mérkőzéseit. A TSC akadémiája a gyakorlatban már jó ideje működik is, összesen 14 alközpontban mintegy 1500 fiatal sportoló kiváló szakemberek irányításával edz és építi sportkarrierjét. A most megnyíló Akadémia épületében pedig a 23 kiválasztott tehetséges focista kap elhelyezést, de maga a kollégiumi rész fogadókapacitása 45 fő. Zsemberi elmondta, hogy elsősorban a minőségi szempontok alapján döntötték el, hogy ki nyerhet felvételt, miközben azt is szem előtt tartották, hogy az alközpontokból ne szipkázzák el az összes tehetséget. A kollégisták októberben már be is költözhetnek. Az impozáns, az organikus építészet irányelveit figyelembe véve kiépített főépület mellett egy füves, egy kombinált és két műfüves pálya is megépült. A csütörtöki megnyitót követően, amikor Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ünnepélyesen átadja rendeltetésének az akadémiai komplexumot, sor kerül egy U–14-es torna bronzmeccsére, majd a döntőjére is. A tornán a Puskás Akadémia, a Ferencváros, a Partizan, a Vojvodina, a dunaszerdahelyi DAC, a Csíkszereda, az eszéki Osijek csapata és természetesen a TSC korosztályos gárdája lép fel. A győztesnek járó serleget is a miniszterelnök adja majd át. A megnyitón a magyar és a szerb labdarúgó-szövetségek küldöttségei mellett jelen lesznek a montenegrói, erdélyi, romániai, horvátországi, szlovákiai és a régió más országainak küldöttségei is.

Az Akadémia kollégiumi részének irányításával Beer Boglárka pedagógust bízták meg, rajta kívül még három pedagógus végzettségű nevelő segíti a fiatalokat. Đorđe Koković, a nemzetközi tapasztalatokkal felvértezett és nemzetközileg is elismert szakember koordinálja az edzéseket és a sporttevékenységet, munkáját több segédedző is támogatja. Koković Brazíliában és Kínában is bizonyított már. Piri Ottó, a szintén nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szakember segíti munkáját. Az Akadémián pályakarbantartók, szakácsok, valamint egyéb segédszemélyzet biztosítja a zavartalan munkát, így több tíz munkahely létrejöttéről beszélhetünk. A topolyai és a közeli településekről származó gyerekek nem laknak a kollégiumban, de minden más lehetőséget megkapnak a négypályás, konditeremmel, terhelésdiagnosztikával, tantermekkel és étkezdével ellátott akadémián. Dr. Deák Tibor sportorvos folyamatosan felügyeli a sportolók egészségi állapotát.

Az új épületkomplexum átadására szeptember 27-én kerül sor, viszont az akadémiai szintű labdarúgóképzés már jó ideje zajlik Topolyán, a színvonaláról a korosztályos csapatok eddig elért sikerei is tanúskodnak. A TSC neveltjei, a bácskossuthfalvi származású Bika Zalán és a péterrévei Nagy Tamás a magyar első osztályú Puskás Akadémia korosztályos csapataiban máris kiemelkedően teljesít.

 Az Akadémia négy segédpályája közül az egyiket úgy építették, hogy át tudják alakítani fedetté, így a téli időszakban is kényelmes körülmények között edzhetnek a fiatalok. Megkezdték a városi stadion bontását is, melynek helyére új, az UEFA szabványainak is megfelelő, korszerű objektumot építenek. A multifunkcionális objektum több sportágnak is helyet ad majd, a tervek szerint például az asztaliteniszezők is itt fogják játszani mérkőzéseiket. A TSC asztaliteniszklub férfi és női csapata is szuperligás, tehát az ország legmagasabb rangfokozatában szerepelnek.  Topolya máris jelentős regionális sportközpontnak számít, a jelek szerint a jövőben ez még inkább így lesz.

Nyitókép: Tóth Péter felvétele