2024. április 19., péntek

Katonák versenyeznek

A szárazföldi egységek ügyességi versenyének elődöntője zajlik Topolyán

A Szerb Hadsereg Szárazföldi Egységei számára kedden kezdődött és csütörtökig tart az a terepi és ügyességi katonai gyakorlatokban szervezett verseny elődöntője, amelynek színhelye a topolyai helyőrség Bácska kaszárnyája.

Csütörtökig kiderül, hogy ki tud a leggyorsabban és legpontosabban teljesíteni a szárazföldi alakulatokban (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Csütörtökig kiderül, hogy ki tud a leggyorsabban és legpontosabban teljesíteni a szárazföldi alakulatokban (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A rendezvény kezdetén a zászlófelvonás után a versenybe szálló 10 csapatot, illetve több, mint 80 egyenruhás versenyzőt Željko Petrović, a rendezvény házigazdája, és a Szárazföldi Egységek első alakulatának vezérőrnagya köszöntötte, illetve kívánt számukra sok sikert és eredményes szereplést.

– A verseny erőpróbáit gyakorlatozzák a katonák általánosan, és főleg a hadi állapotban mutatkozik meg a feladatok teljesítésében a gyorsaság és a pontosság életmentő fontossága. A katonaság egységeiben szolgálókat megmozgató, felpezsdítő és motiváló – két terepen megszervezett – bázisversenyünk elsősorban az egyenruhások fürgeségének és gyorsaságának a fejlesztését szolgálja – nyilatkozta a vezérőrnagy a sajtónak.

Topolyára az ország valamennyi kaszárnyájából érkeztek katonák, akiknek többféle lőfegyver összeszerelését, harcfelszerelésben történő kúszást, „harcban megsérült” társuk sátorlapon való szakszerű vonszolását, vagy a vegyi támadáskor használt védőruha kicsomagolását és felöltését kellett megoldani minél rövidebb idő alatt. A verseny utolsó napján szervezett ünnepségen kihirdetik majd a legjobb eredményeket elért katonák nevét, illetve a csapatok megnevezését. A katonai felvonuláson a hadsereg elöljárói mellett tiszteletét tette Saša Srdić, a Topolyai Községi Képviselő-testület elnöke, és Vukašin Keleman topolyai rendőrfőnök is.