2024. március 28., csütörtök

Megdrágult a taxi

Augusztus 1-jétől megdrágult a taxi Újvidéken, egyes fuvarozó egyesületek már a múlt héten is megemelt árak mellett kínálták szolgáltatásaikat, de az árkorrekció tegnaptól hivatalos.

Újvidéken augusztus 1-jétől megdrágult a taxiszolgáltatás, úgy tűnik, egyre többen bringáznak majd a városban, ami nem is olyan rossz... (Dávid Csilla felvétele)

Újvidéken augusztus 1-jétől megdrágult a taxiszolgáltatás, úgy tűnik, egyre többen bringáznak majd a városban, ami nem is olyan rossz... (Dávid Csilla felvétele)

A városi tanács döntésének értelmében az első zónában ezentúl 54 dinárba kerül a fuvarozás kilométere, ami kétdináros áremelkedést jelent. Az éjjeli fuvar, valamint a peremvárosi városrészekbe, vagy az ünnepnapokon történő fuvar díjszabása marad a régi, azaz kilométerenként 66–99 dinárt kell fizetni.

Az első zónában emelkedett a taxi indulási, azaz startdíja is, az eddigi 85 dinár helyett ezentúl 100 dinárt kell majd fizetni, a várakozás ára pedig 520 dinárról 580 dinárra nőtt. A 30 kilogrammnál nehezebb poggyászok szállítási díja továbbra is 50 dinár.

A taxizás minimális árának a beszüntetése már várható volt, mert az indulási ár most 100 dinárt tesz ki, és mivel a kilométer ára 54 dinár, a fuvart nem lehet megúszni az eddigi minimális ár (140 dinár) alatt.

Az újvidéki fuvarozás drágulása csupán minimálisnak tekinthető, ha figyelembe vesszük azt, hogy 2012-ben mekkora áremelkedést eszközöltek ki a taxisok. Az újvidéki városi tanács egy és fél évvel ezelőtt eleget tett a taxisok követeléseinek, és jóváhagyta, hogy az indulási díj 70 dinárról 85 dinárra történő drágulását. A várakozási díj akkor 435 dinárról 520 dinárra emelkedett.

A taxiba ülő polgároknak tudniuk kell azt, hogy az utasok taxifuvarozásáról szóló városi rendelet értelmében a taxisofőrnek kötelessége a taxi megindulását követően azonnal bekapcsolni a taxiórát. A fuvardíjat a taxióra állása szerint kötelesek megfizettetni abban a pillanatban, amikor a szállítás befejeződött, és kötelesek számlát adni a szolgáltatásnyújtásról.

A felügyelőség emlékeztet: amennyiben a taxis nem ad ki számlát a szolgáltatás díjáról, az utas nem köteles fizetni! Az az utas, amelyik kapott ugyan számlát, de elégedetlen az összeggel, panasszal fordulhat a városi felügyelőségi igazgatóság útforgalmi ellenőrzési osztályához. Ennek az osztálynak a dolgozói ellenőrzik a feljelentés megalapozottságát, az ellenőrzés kimeneteléről tájékoztatják a panaszos utast. A reklamáció legegyszerűbb módja a 021/ 4872-402-es vagy 021/4872-403-es telefonszámon történő bejelentés.