2024. április 20., szombat
STONI TENIS

Cilj je minimalizacija gubitaka

Stonoteniski klub iz Sente je u poslednje vreme u finansijskom škripcu. Ženska ekipa koja je harala oko 2000. godine, bila neprikosovena, ima problem sa finansiranjem. Prošle godine su uspeli da nastave takmičenje na najvišem nivou zahvaljujući igračicama koje su se vratile iz inostranih klubova.

Takmičarska sezona 2018/2019 je takođe pod znakom pitanja kako će dalje. Povodom toga smo pitali trenera Zoltana Melika o planovima.

Nedavno ste sazvali sastanak sa rukovodstvom kluba i sa muškim i ženskim igračima. Zašto je to bilo potrebno?

-Sastanak smo sazvali jer nikad nismo bili u situaciji u kakvoj smo sada. Muška ekipa se takmičila u raznim ligama, ali ženska isključivo u Superligi. Uvek smo imali bazu, od koje nismo samo mogli obezbediti igračice za sledeću sezonu, već unapred za 5-6 godina. Sad imamo problem, kao i svi, da nemamo dece sa kojom bi mogli raditi. Ima jedna ogromna praznina između ekipe odraslih i sledeće generacije. Oni tek polaze u peti ili šesti razred osnovne škole. Sada nam je cilj da ostanemo u Superligi, da minimalizujemo gubitke, da bi sledeće generacije mogle sustići i tu nastaviti takmičenje. Zato smo prošle godine iskoristili priliku da angažujemo Aliz Đurčik i Evu Tot, koje su završile studije, ali na žalost oni koji su obećali finansijsku podršku nisu ispunili obećanje, tako da nismo mogli da radimo.

Jesu isključivo finansijski problemi razlog?

-To se ne može reći konkretno, jer kako u Senti, tako i u Srbiji pa čak je i u Evropi stoni tenis u krizi. Svakako imamo društvene probleme koji lokalno utiču na nas. Svaka čast i zahvalnost samoupravi Sente koja finansira naš opstanak, međutim moram reći da to nije dovoljno. Obećanja od Sportskog Saveza da će nas finansirati su prazna, ne održe datu reč. Teško je zadržati igrače kada svi znaju da se borimo sa finansijama. U celoj zemlji su igrači koji su školovani u Senti i imaju ozbiljan uticaj na šampionsku titulu u zemlji. Novi Kneževac može da plati igrače, Novi Sad takođe, čak i Niš snosi troškove, ali Senta nema mogućnosti za to.

U nabrojanim gardovima igraju igrači koji su ponikli iz senćanske škole, šta je razlog njihovog odlaska iz Sente?

-Nikad nikoga nismo sprečavali. U Srbiji igrači dostignu neki nivo gde se u zemlji više ne mogu dalje razvijati, to je razlog promene kluba kod Silvije Erdelji i Gabriele Feher. Dok je i to normalno da kada se neko odseli, registruje se za drugi klub, još dodatno može dobiti više novca. U isto vreme je jako tužno što mi nismo u stanju da im obezbedimo ni polovinu tog novca, da bi ih zadržali u klubu, iako su kod nas ponikli.

Da li je bilo nekih drugih pokušaja za obezbeđivanje sredstava u klubu u Senti, na primer od privatnika koji bi stali iza kluba?

-Bilo je pokušaja, ali smo svugde dobili samo prazna obećanja. Jednostavno nema takvih. Do skoro smo prosto proizvodili igrače, međutim sada se to prekinulo, i potrebno je čekati nekoliko godina da se vratimo u kolosek. Neshvatljivo je da samouprava Sente nije u stanju da izdvoji bar toliko sredstava za razvoj sporta u Senti da bi mogli bar jedno dete privoleti u školi da dođe u stonoteniski klub.

Kada se sve uzme u obzir, kako će se postaviti ekipe za 2018/2019 takmičarsku sezonu?

-Ostaju prošlogodišnje ekipe, ali uvek može nešto iskrsnuti. Za žensku ekipu će se takmičiti Aliz Đurčik, Eva Tot, Brigita Mirković Barlog i Ksenija Vereb u prvoj polovini trakmičenja, a registrovaćemo i podmladak. Moramo uzeti u obzir da takmičarke radi svoje egzistencije mogu da se odsele u Mađarsku ili drugde i da će one samo da igraju u mečevima koji su od značaja za opstanak ili su direktni rivali. Muška ekipa je standardna, posle radnog vremena dolaze da treniraju, igraju ligu i to skroz besplatno.

Da ne bi došlo do ispada kakav je sada u podmlatku, šta planirate da uradite?

-Program za najmlađe će se nastaviti. Ove godine ćemo ranije da se aktiviramo, pre sportskih dana Sente, gde obično sve sportske grane vrše promocije. Ako se krene sa radom sa najmlađima, Eva Tot se primila ovog zadatka, pitanje je dokle će se održati zbog finansiranja.

Kristijan Heredi, predsednik kluba je potvrdio reči Melika. Rekao je da je bio dogovor sa firmom Rasco Tamp o sponzorisanju, međutim uspeli su da ispoštuju samo prvi deo sponzorstva, dok sa Tisa Automotivom nisu uspeli sklopiti dogovor. Heredi se interesovao i u zemlji i u inostranstvu, kod raznih organizacija, fondacija, ali je dobijao negativne odgovore.