2024. március 28., csütörtök

Aktívan 2018-ban is

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület az új évben sem tétlenkedik

A helyi Arcus Környezetvédő Egyesület egyre több programot szervez, számos akcióban vesz részt. Az egyesület tagsága igyekszik minél jobban bevonni a lakosságot is a környezetvédelembe, különös hangsúlyt fektetve az általános- és középiskolás gyerekekre, fiatalokra, valamint azokra az egyetemistákra, főiskolai hallgatókra, akik érdeklődnek a természet védelme iránt.

Harkai Ákos, az Arcus elnöke és Sihelnik József, az egyesület titkára a madarak összehasonlítását végzik (Sihelnik Ágnes felvétele)

Harkai Ákos, az Arcus elnöke és Sihelnik József, az egyesület titkára a madarak összehasonlítását végzik (Sihelnik Ágnes felvétele)

Hagyományos programjaik közé tartozik a Bagolyles, a Fülemülék éjszakája, a Sáfrány-túra, és a nyaranta megrendezésre kerülő Öko-Camp, ami a fiatalok körében nagy tömegeket mozgat meg évről évre. Újabb rendezvényeik közé sorolható a Fiatal Természetkutatók Találkozója, amelyet 2016-ban szerveztek meg első alkalommal. Ezek mellett viszont számos más dologgal foglalkoznak.

Az idei év programjairól az Arcus Környezetvédő Egyesület elnökét, Harkai Ákost kérdeztük:

– Több évvel ezelőtt egyesületünk már meghirdetett irodalmi- és rajzpályázatot, ám ez érdeklődés hiányában nem folytatódott. Idén viszont új témákkal ismét meghirdetésre kerül ez a pályázat általános iskolás tanulók számára. Február 6-án indul a Topolyai Téli Esték, melyet a Művelődési Házzal közösen szervezünk már hosszú ideje. Négy-négy előadásból áll ez a rendezvénysorozat, melyre mind a Művelődési Ház, mind pedig az egyesületünk igyekszik olyan előadókat meghívni, akik valamilyen érdekes témával foglalkoznak, és ezt bemutatják a hallgatóságnak. Idő közben kezdetét veszik a tavaszi túráink, mint a már jól ismert Sáfrány-túra, és a Fülemülék éjszakája. Idén is megtartjuk a Föld Óráját, amelyhez 2013-ban csatlakoztunk. A huszonnyolcadik táborunk megszervezése is hamarosan kezdetét veszi. Szeptemberben sort kerítünk a III. Vajdasági Fiatal Természetkutatók Találkozójára, ezt követően pedig a hetedik Őszi Madárgyűrűző és Vonuláskutató Táborra. Az évet pedig a Bagolylessel zárjuk.

A programok, akciók szervezésében nagy szerep hárul az egyesület minden tagjára. A tagság minden évben együttesen készíti el a nagyobb lélegzetvételű rendezvények tervét, valamint a kivitelezésben is övék a legnagyobb szerep. Emellett a hagyományos akciókon és rendezvényeken kívül több más dologban is részt vesz az Arcus Környezetvédő Egyesület. Ilyen például az ornitológiai szakcsoport által végzett Vízimadár Szinkron, amely a környéken élő vízimadarak számát, és a jelen lévő fajok számát méri fel, vagy a Topolyai Gyermeknap, melynek keretében más egyesületekhez hasonlóan a környezetvédő egyesület is színesíti a gyermeknap programját.

– Folyamatosak a Gyöngybagolyvédelmi Programmal kapcsolatos tevékenységek, mint a költőládák készítése, kihelyezése, tisztítása, a költések ellenőrzése, és a fiókák tudományos célú jelölése. A Szalakótavédelmi Programban is aktívak vagyunk. Odúk készülnek, kerülnek kihelyezésre, valamint el fogjuk végezni a költésellenőrzéseket, a fiókák jelölését és az odúk tisztítását. A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület felkérésére részt veszünk az erdei fülesbaglyok telelőhelyeinek felkutatásában, ami még mindig folyamatban van. Ezt a felmérést nyolc községben végezzük. Az általunk (is) szolgáltatott adatok pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy országszerte ismerjük a használt telelőhelyeket, valamint hozzávetőleges képet kapjunk a telelőállomány nagyságáról. Természetesen vannak további terveink is, amelyeknek megvalósítása különböző pályázatok eredményeitől függ – mondta végezetül Harkai Ákos, az Arcus Környezetvédő Egyesület elnöke.