2024. április 26., péntek

Počeo je Kereši Čoma i Petefi program

Mađarski narod može da opstane samo ako se održi svaki njen deo, što proizlazi iz univerzalnosti mađarske nacije - rekao je Žolt Šemjen, zamenik premijera u ponedeljak u Budimpešti. Stipedistima Kereši Čoma Šandor i Petefi Šandor programa, govorio je o tome da mađarski narod jedino može opstati ako jaka matična država finansijski pomaže očuvanje identiteta, kulturne i školske programe.

Davanje državljanstva je nazvao čeličnim obručom koji obuhvata mađarski narod. Kad je Mađarski pasoš u džepu, pravom na glas svaki Mađar raspolaže u mađarskom parlamentu - rekao je.

Nazvao je stipendiste Kereši Čoma i Petefi programa ključnim faktorom. Zadatak im je da Mađare u dijaspori, i one koji žive na teritoriji nekadašnje monarhije, prizovu organizovanjem raznih kulturnih događaja, da im živote povežu sa matičnom državom. Po ministru je ovaj program prvi ozbiljniji, globalni korak, u okviru kojeg ove godine za 30 đaka više, a ukupno 180, može da krenu putem Karpatskih basena i dijaspore. Smatra da organizacije koje žive u dijaspori tako treba preoblikovati, da one ne budu samo članovi od pre 1990. godine, već da mogu da se priključe i oni koji se, na primer, tu školuju, rade ili sklope brak. Poštujemo organizacije imigranata i njihov trud da održe tradiciju, ali to sad treba da se pretvori u dom svakog člana zajednice - rekao je.

Između ostalog, stipendistima je predložio da Mađarima treće-četvrte generacije ne pokušavaju odmah da predstave Baha, već da ih upoznaju sa mađarskom kuhinjom i pokušaju ih ubediti da posete Budimpeštu, centar Karpatskih Basena.

Ištvan Gerža, komesar Vlade je istakao da su ova dva programa stipendije postala deo mađarske nacionalne politike-ove godine 180 mladih kreće na zadatak u svet da promoviše i predstavlja Mađarsku.

Program Kereši Čoma Šandor je osnovan 2013. godine, dok Petefi Šandor program počinje svoj treći ciklus. Ove godine su primili 530 zahteva za oba programa, i prijavilo se više od 200 organizacija za prijem, zato su podigli broj stpendista za po 15 -15. Stipendisti Kereši programa primaju mesečno 550 hiljada, a Petefi programa 400 hiljada forinti.

Mladi stipendisti su prošlih godina dospeli u Vojvodinu, Bosnu, Makedoniju, Hrvatsku, Sloveniju, Erdelj, Latinsku Ameriku, Australiju, Novi Zeland, Južnu Afriku, Izrael, Kanadu i Ujedinjene Nacije da potpomognu opstanak Mađara u lokalnim zajednicama i da ih povežu sa matičnom državom.