Több szemináriumra és tanösvényre is szükség lenne

Biológiatanárok számára szervezett szakmai megbeszélést a Magyar Nemzeti Tanács

t.r.

2016. május 19., 08:57

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Szakmai tanácskozást tartott a biológiát magyarul oktató tanárok részére a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az összejövetelnek több célja is volt, egyrészt megalakították azt a pedagógusból álló testületet, amely a biológiatanárokat képviseli majd ezután az MNT előtt – amellett, hogy az MNT továbbra sem zárkózik el az egyéni megkeresésektől, így mégis szervezettebben juthatnak el a vélemények, problémák jelzése, ötletek a tanácshoz. Szó esett még a kisérettségin szereplő biológiafeladatokról, a biológiaverseny tesztjeiről, valamint a pedagógusok elmondhatták azt is, hogy miben kérnek segítséget az MNT-től. Hulló István előadást tartott a résztvevőknek a vajdasági természetvédelmi értékekről, és a jelenlevőknek bemutatták az MNT oktatási portálját is.

(Fotó: Molnár Edvárd)

Ahogyan azt Petkovics Mártától, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagjától hallhattuk, az oktatási portáljukon 2571 magyarul (is) oktató pedagógus regisztrált, közülük 83-an tanítanak biológiát: 70-en megfelelő iskolai végzettséggel, 13 tanár pedig nem megfelelő iskolai végzettséggel. 22 tanár tanít két vagy több iskolában. A tanácskozásra mintegy 60 biológiatanár jött el.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke statisztikai adatokat ismertetett a tanárokkal a 2014/2015-ös tanév kisérettségijének kombinált tesztjeivel kapcsolatban, a kombinált teszt egy része ugyanis biológiából tartalmaz kérdéseket. A Nemzeti Oktatási Tanács ülésén közzétett adatokból kiderült a matematika- és a kombinált teszt összehasonlításakor, hogy a magyarul kisérettségiző diákok esetében is a kombinált tesztek könnyebbnek bizonyultak a matematikánál, vagyis ebből jobb eredményeket értek el. Mindezt úgy, hogy a tanácskozáson több jelen lévő tanár is elmondta: a kombinált tesztekre a diákok valójában nem is készülnek igazán. Nincs gond sem a feladatokkal, sem a fordítással, de 5 tantárgy négyéves tananyagából kellene becsületesen felkészülniük, amihez motiválatlanok. A diákok motiválatlanságához az is hozzájárulhatott, hogy az előző években akár 0 ponttal is be lehetett kerülni a középiskolákba, idén viszont minimum 50 pontot kell összegyűjteni a 100-ból (70 szerezhető a tanulmányi eredmény alapján és összesen 30 a három kisérettségi teszten) ahhoz, hogy a tanuló négyéves középiskolai szakra iratkozhasson be. A kombinált teszten szereplő biológiafeladatokkal kapcsolatban egyébként a tanárok arra is felhívták a figyelmet, hogy magyarul csupán egy tankönyvet használnak, a Tankönyvkiadó Intézet tankönyvét, míg szerbül több biológiakönyv is van, és mivel a kisérettségi kombinált tesztjei fordítások – nem készül külön feladatsor a nemzeti közösségek részére –, a magyar diákok számára hátrányt jelent, hogy a kombinált teszt biológiakérdései között más, csak szerbül elérhető tankönyvből is szerepelnek kérdések. Ugyanez a helyzet a versenytesztekkel is: versenyekre készülve is több tankönyvből kell tanulniuk a diákoknak, mert szintén fordításról lévén szó nem csak a Tankönyvkiadó Intézet könyvéből származó feladatok vannak a versenytesztekben, így adott esetben a tanár fordítja a szerb könyve(ke)t is a versenyre készüléskor a diákjainak.

A szakmai megbeszélés arra is alkalmat adott, hogy a tanárok konkrét ötletekkel, segítségkéréssel is előállhassanak. Igény mutatkozott arra, hogy több akkreditált szeminárium, továbbképzés legyen elérhető számukra, a már meglévő biológiai magyar szakszótár is bővítésre szorulna, és többen elmondták, hogy az elméleti oktatás mellett több gyakorlati oktatási lehetőségre is szükség lenne, táborok szervezésére vagy például több vajdasági tanösvény kialakítására, hogy a tanulók a természetben sétálva közvetlenül megismerkedhessenek az élőhelyekkel, környezetük növény- és állatvilágával.

Korábban már a történelemtanárokat is hasonló módon összehívták, most a biológiát tanító tanárokkal folytattak szakmai megbeszélést, és ilyen jellegű összejövetelek ezután is várhatóak lesznek, hiszen az MNT célja, hogy létrehozza a Vajdaságban magyarul oktató tanárok szakaktíváit.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége