2024. április 25., csütörtök

A túlzás és torzítás művészete

A karikatúrarajzolás rejtelmeibe kalauzolta a gyerekeket Szalai Attila karikaturista, a Vasutastelepülés helyi közösségében

A VMSZ Női Fórum vasutastelepülési tagozata rajzklubot szervezett, amely során Szalai Attila karikaturista a karikatúrarajzolás világát tárta fel a gyermekek előtt. Az eseményről és egyéb programokról Bognár Beátát, a VMSZ Női Fórum vasutastelepülési tagozatának elnökét kérdeztük:

– Minden hónapban szervezünk különböző foglalkozásokat gyerekeknek, általános iskolásoknak a helyi közösség épületében, és többen is érdeklődtek már a karikatúrarajzolásról, hogy egyáltalán hogyan kell karikatúrákat rajzolni. Nem találkoztak még karikaturistával, nem is készítettek karikatúrát, így merült fel az ötlet, hogy megszervezhetnénk egy rajzklubot, amelyre meghívunk egy igazi szakértőt, aki bemutatja ezt a műfajt. Némely tanuló azt is jelezte, hogy az iskolában épp mostanában tanulnak a karikatúrarajzolásról és azért is jöttek, hogy még több információhoz jussanak, ezeket pedig a képzőművészetórán hasznosíthassák. Ilyenkor persze nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is tanulnak – hallottuk Bognár Beátától, aki mint mondta, másféle programokat is szerveznek.
– Gyakran jótékonysági akciókat, gyűjtéseket és kézműves foglalkozásokat is. Nyáron öt napos rendezvényt tartunk gyerekeknek, és ilyenkor mindennap sor kerül műhelymunkákra. Sportnapot is szerveztünk már, olyan is volt, hogy az íjászkodást gyakoroltuk, és ellátogattunk a múzeumba. Nyáron is nagy az érdeklődés ezekre a programokra, különösen, mire már a tanulók kipihenték magukat az iskolától. A foglalkozások ingyenesek, és nem csak a vasutastelepülési gyerekeknek szánjuk, nyilvánosak bárki számára. Programjainkat meghirdetjük a Facebook-oldalunkon és újságokban is. Sok szép és érdekes tartalmat kínálunk a gyerekeknek, amivel gazdagodik a tudásuk, közben pedig barátkoznak egymással.

A gyermekfoglalkozások mellett rendszeresen szervezünk ruhagyűjtési akciót. Amelyik nap gyűjtjük, azon a napon osztjuk is. Ez is teljesen nyitott, bárki hozhat és vihet ruhát. Ha sikerül, idén is megszervezzük a Levendula-napokat helyi közösségünk piacterén. Ez is jótékonysági rendezvény, hiszen a bevételből a gyerekeknek tanfelszerelést vásárolunk a tanévkezdésre. Sok embert megmozgat, kézművesek jönnek, gasztronómiai ínyencségeket kínálunk, virágokat árulunk, ilyenkor minden lila és szép. Két-három hét múlva újabb kézműves foglalkozást tartunk. Lelkesek a gyerekek, akárcsak a Női Fórum tagjai, akik közösen veszik ki részüket a szervezésből – mondta Bognár Beáta.
A foglalkozás során Szalai Attila megmutatta a gyerekeknek, hogyan kell karikatúrát rajzolni, majd pedig ők is hozzáfogtak a rajzoláshoz. Vicces állatfigurák elevenedtek meg a papíron, hosszú nyakú zsiráfok és hosszú fülű nyulak, de a bátrabbak Szalai Attila karikatúráin található hírességeket is megpróbálták lerajzolni. A karikatúra világáról kérdeztük Szalai Attilát:
– A gyerekek általában szeretnek rajzolni és már ilyenkor kiderül, ha egyesek ügyesebben bánnak a ceruzával. Soha sincs túl korán ahhoz, hogy valaki elkezdjen karikatúrát rajzolni, habár a karikatúrarajzoláshoz úgymond másfajta észjárás szükséges.

Ez már inkább az idősebb és tapasztaltabb korral jön. Amikor viszont valaki már kiskorában a képregényhősök és a rajzfilmszerű állatfigurák felé vonzódik, mondhatni kapós az eltorzításra, meglehet, hogy érdeklődik majd a karikatúrák iránt is, de ez persze csak később fejlődik ki. Az üzleti világ minden bizonnyal már ráismert erre, hiszen a rajzfilmek is ezen alapszanak. A rajz, a rajzfilmek által a gyerekek a karikatúrával is találkoznak, a karikatúra belopja magát. Ha azt mondom: rajzfilmek, akkor most a szép mesefilmekre gondolok, a Magyar népmesékre, a Vukra vagy a János vitézre. Ilyeneken nevelkedtem én is, és szerintem a gyerekekre is nagy hatással vannak. Nincs sok karikaturista. Erre vagy ráérez az ember, vagy nem. Több tényezőnek kell összejönnie ahhoz, hogy valakiből karikaturista legyen. Kitartónak kell lennie ahhoz, hogy beférkőzzön ebbe a szakmába. Azután is csak magára számíthat, hoz-e annyira jó poénokat, hogy a rajzaival üzenni tudjon, hatást váltson ki. Ez egy rögös út. Remek képzőművész pedagógusaink vannak, akik eleve rajzolásra és festészetre buzdítják a gyerekeket, ez a legjobb út azok számára, akiket érdekel a képzőművészet – fejtette ki Szalai Attila.