2024. április 23., kedd

Randalíroztak a moholi templomban

A betörők a szentségtartót is magukkal vitték

Moholon szerdáról csütörtökre virradó éjjel ismeretlen személy vagy személyek betörtek a Szent György római katolikus templomba, ahol feltörték a három szentségházat, szétszórták az oltáriszentséget és a miseruhákat, elvitték a cibóriumot, az oltáriszentség-tartót, valamint kiürítettek öt perselyt – tudtuk meg Mester Dániel moholi plébánostól.

Fotó: Csincsik Zsolt

Fotó: Csincsik Zsolt

– A kántor nyolc óra felé jött kinyitni a templomot, ő vette észre, hogy betörtek, és akkor szólt nekem. A betörők a templomkertbe a Novak Radonić utca felőli kerítéskapun mentek be, ahol leverték a láncot és a lakatot. A sekrestyén keresztül jutottak be a templomba. A sekrestyeajtót és a zárat felfeszítették, az ajtófélfát széthasították. A templomban felnyitották a perselyeket, amelyekből valószínűleg kiszedték a bennük lévő pénzt, habár a fémpénzeket otthagyták – mondta a plébános. – A sekrestyében randalíroztak, mindent feltúrtak, szétdobálták a miseruhákat. A leggyalázatosabb, hogy a legszentebb oltáriszentséghez is hozzányúltak. A tabernákulumnak az oltáriszentség-szekrényét kifeszítették, a benne lévő oltáriszentséget kivették, majd szétszórták, és a cibóriumot, vagyis a szentségtartót elvitték. Egyelőre nem tudom, hogy mást vittek-e el. A cibórium valószínűleg rézből készült, és aranyozott. A rézből készült gyertyatartót bekészítették a sekrestyeajtóba, de bizonyára ottfelejtették. A betörést valószínűleg éjszaka követhették el, mert az este még tartottam szentmisét, a templom hat, fél hét felé lett bezárva – közölte a plébános, aki szerint a betörők által okozott kár sokkal nagyobb, mint annak az értéke, amit magukkal vittek.

Mester Dániel kiemelte, hogy a betörők óriási eszmei, erkölcsi kárt okoztak az oltáriszentség szétszórásával az egyházközségnek, amelynek emellett anyagi kára is van, mivel meg kell javíttatni a feltört ajtót és a három tabernákulumot, a szentségházakat, valamint újra kell csináltatni a perselyeket is. A plébános megjegyezte, hogy jóllehet a templom éjszakánként ki van világítva, a betörőket ez nem riasztotta el.

A rendőrség csütörtök délelőtt elvégezte a helyszínelést a moholi templomban, és nyomoz az ügyben.