2024. április 26., péntek

Ez nem megoldás!

Az Efektiva nevű, banki ügyfeleket tömörítő egyesület elutasította a Szerb Nemzeti Bank (SZNB) által javasolt modelleket, amelyekkel az intézet a svájci frankban eladósodott polgárok számára kívánt segítséget nyújtani pénzügyük rendezésére.

A szervezet szerint az SZNB modelljavaslatai nem elég kedvezőek.

„Egy teljes hónapi igérgetés után világos, hogy a Szerb Nemzeti Bank nem mutat hajlandóságot arra, hogy segítsen az érintetteken. Minden eddigi tárgyalás csupán időhúzás volt a nemzeti bank részéről” – áll a tömörülés közleményében.

Mint ismeretes, a Szerb Nemzeti Bank tegnapelőtt tette közzé problémamegoldó döntését, amellyel – az intézet szerint – az érintettek sokkal kedvezőbb feltételek közepette rendezhetik adósságukat. A nemzeti bank által kidolgozott stratégia értelmében az érintett bankoknak kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy az árfolyamváltozás miatt keletkezett tartozástöbbletet előtörlesztésként könyveljék el, erről pedig legkésőbb egy hónappal a döntés érvénybe lépése után értesíteniük kell a devizahitelest. Ezt követően a pénzintézetek az ügyfélnek négy modellt ajánlanak fel, ezek különböző feltételek mellett oldanák meg a kérdéses hitelekkel kapcsolatos problémát.

Az első modell értelmében a frankalapú hiteleket euróra válthatják át az adósok, öt százalékkal kedvezőbb árfolyammal, és olyan kamatfeltételekkel, amelyeket az adott bank kínál, és a törlesztési időszak is hosszabbítható, legfeljebb 5 évre (ez az összes modellre vonatkozik). A második modell hasonlít az elsőre, a különbség az, hogy ebben az esetben a kliens követelheti a bank által kínált éves eurókamat csökkentését (legfeljebb egy százalékponttal), viszont a kamat mértéke nem lehet kisebb 3 százaléknál. A harmadik módszerben szintén az éves kamatot csökkentené a bank (a második modellben feltüntetett feltételek mellett) viszont a valuta továbbra is a svájci frank maradna. A negyedik modell értelmében is a svájci pénznemben maradna a hitel, viszont 20 százalékkal alacsonyabb részletben kell törleszteni, a szerződés aláírásától számított 36 hónapon keresztül.

A nemzeti bank az idevágó közleményében szavatolja az érintettek számára, hogy a pénzintézetek nem fognak felszámolni pluszköltséget a szerződések megkötésére és a hitelmodellek alkalmazására.

Az Efektiva szerint már csak abból is jól látszik a nemzeti bank valódi szándéka, hogy a kidolgozott modellek közül az SZNB egyik esetben sem vállalna felelősséget az ügy további alakulásában.

A tömörülés közleményében arra mutatott rá, hogy nem fogja megengedni az SZNB-nek, hogy az önkényesen kihúzza magát minden olyan problémából, amely a többi bank és azok ügyfelei között alakulnak ki, valamint arra is emlékeztetett, hogy a pénzintézet már több ízben is a bankokat favorizálta a polgárokkal szemben, ha valamilyen gond ütötte fel a fejét.

Az egyesület arra szólította fel közleményében az érintetteket, hogy ne fogadják el a nemzeti bank ajánlatait.

Mint ismeretes, a svájcifrank-alapú hitelek ügye csaknem húszezer szerbiai polgárt érint, a hitelek összértéke pedig megközelíti az 1,1 milliárd frankot.