2024. április 25., csütörtök

Lemondott a lett miniszterelnök és kormánya a rigai tetőomlás miatt

Valdis Dombrovskis lett miniszterelnök és kormánya szerdán váratlanul bejelentette lemondását, amelyet Andris Berzins államfő elfogadott.

A kormányfő szóvivője közölte: a lemondás hátterében a múlt csütörtöki rigai baleset áll, amelyben 54 ember vesztette életét és 39 megsérült, mert beomlott egy bevásárlóközpont teteje. Ez volt a legnagyobb katasztrófa Lettországban az ország függetlenségének 1991-es kikiáltása óta.

A politikus a lépéssel „politikai felelősséget vállalt” a tragédiáért – fogalmazott a szóvivő.

Andris Berzins államfő elfogadta a lemondást, és megkezdte egy olyan új miniszterelnök-jelölt keresését, akinek az lesz a feladata, hogy új kormánykoalíciót hozzon össze – közölte az elnöki hivatal.

Dombrovskis 2009 óta vezette a balti országot, 2011 óta liberális-konzervatív Egység Pártja a Reform Párttal és a nacionalista Nemzeti Szövetséggel kötött koalícióban kormányzott. Ő volt eddig a leghosszabb ideig kormányzó miniszterelnök Lettország történetében. Javára írják, hogy a balti ország elkerülte az államcsődöt. Amikor miniszterelnök lett, a lett gazdaság mély recesszióban volt. Dombrovskis húsbavágó költségvetési csökkentéseket és határozott szerkezeti reformokat vezetett be a Nemzetközi Valutaalap és más nemzetközi szervezetek követeléseivel összhangban. Ennek nyomán a lett gazdaság ismét növekedni kezdett, sőt az elmúlt két évben az EU leggyorsabban növekvő gazdaságává vált.

A rigai tragédia után a kormány bírálatok kereszttüzébe került. A lett emberi jogi biztos is úgy nyilatkozott, hogy a kabinetnek vállalnia kell a felelősséget, és a miniszterelnöknek fontolóra kell vennie lemondását.

Kedden este Rihards Kozlovskis belügyminiszter közölte, hogy kész benyújtani lemondását, ha a tragédia felelőseinek személyét nem derítik ki, és nem nyerik el méltó büntetésüket. Andris Berzins köztársasági elnök gyilkosságnak nevezte a szerencsétlenséget.

A tetőomlás okát eddig nem sikerült megállapítani, noha a rendőrség azonnal tüzetes vizsgálatot indított. A feltételezhető okok között szerepel a hanyag tervezés, a szabványnál silányabb építőanyagok használata és a korrupció.

A rigai belvárostól mintegy félórányi autóútra fekvő bevásárlóközpont tetején munkások egy díszkertet építettek, mielőtt a katasztrófa bekövetkezett.

A kabinet lemondása alig több mint egy hónappal azelőtt történt, hogy Lettország (2014. január elsején) bevezeti az eurót.