2024. április 19., péntek

Kommentháború a nyelvtörvény kapcsán

Ungvári tudósítónktól

Kárpátalján nem kis visszhangot váltott ki az UMDSZ nyelvtörvény-ügyben megfogalmazott nyilatkozata, melynek részleteiről a Magyar Szó is írt. A Zakarpattya Online regionális kárpátaljai hírportál is lehozta azt.

A közel száz kommentből persze nem vonható le komolyabb tanulság, de az kiderül, hogy a regionális nyelv életbeléptetésével kapcsolatos nézetek igencsak eltérőek.

Egy hozzászóló szerint a nyilatkozat megfogalmazói egy idegen állam titkos ügynökei, akiknek elsődleges céljuk a provokálás. A vita csillapításaként a magát istvaminak nevező bejegyző a kisebbségek közötti évezredes békére hívja fel a többiek figyelmét. „Magyarok, ukrán kenyeret esztek, ezért tudnotok kell ukránul” – olvasható ugyanakkor pár sorral lejjebb. Hasonló elveket vall Zak, aki szerint amelyik ukrán állampolgár nem akarja megtanulni az ukrán nyelvet, boldoguljon inkább Magyarországon.

A nyelvtörvény a kisebbségek számos problémáját oldaná meg. Többek között biztosítja a személy nyelvi önrendelkezésének és nyelvi önmeghatározásának jogát, pontosan meghatározza a nyelvi szabályozásban alkalmazott fogalmakat, részletesen taglalja és jelentősen megkönnyíti a nyelvhasználatot a hivatalos, illetve a hivatalokkal való kapcsolattartásban. A törvény olyan, számtalan esetben szorgalmazott kérdést is rendez, mint a személynevek anyanyelven való feltüntetése a személyi azonosságot igazoló, illetve az illetőről adatokat tartalmazó okmányokban. Emellett kötelezővé teszi a két, vagy akár többnyelvű űrlapok alkalmazását az ügyintézésben, mint ahogy a kisebbségi nyelveken működő oktatási intézményekben a kétnyelvű bizonyítványt. Miközben Tibor és István feltehetően magyar származású, többek között ezeket a kérdéseket próbálják elmagyarázni a provokatív, agressziótól sem mentes idegengyűlölő hozzászólóknak, ez utóbbiak továbbra is badarságnak titulálják a nyelvtörvény életbe léptetését. Miként egy felhasználó megjegyzi, a törvény még inkább fokozza a „nemértem” magyar diákok számát a felsőoktatási intézményekben.

Egy másik kommentelőt mélyen felháborít a különböző nemzetiségek érdekeiben fellépő magyar szervezetek nyilatkozatai. Nekik, mint mondja, legfőbb céljuk az ország egységének megbontása, illetve a nemzetek közti vita szítása, s mindemellett, ami a legrosszabb, ennek a tevékenységnek a népszerűsítése.