2024. június 14., péntek
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Szoboravatás Zentán

Névadója előtt tiszteleg a Petőfi Sándor Általános Iskola

Szoborátadó ünnepséget tartottak Zentán szerda délután a Petőfi Sándor Általános Iskolában. Az eseményen, melyet az iskolai tanulóinak zenés-verses műsora tett színesebbé, Gordán Kolos igazgató, a VMSZ zentai jelöltje mondott köszöntőt:

– Léteznek nem várt, de nagyon szeretett események, amelyek talán csak egyszer történnek meg egy iskola életében. A mai nap is ilyen, hiszen iskolánk névadójának, az egyik legnagyobb magyar költőnek a mellszobrát avathatjuk – osztotta meg gondolatait az igazgató, majd köszönetét fejezte ki a Magyar Nemzeti Tanácsnak, amiért az felismerte az iskola kérésének jelentőségét a szobor emelésére vonatkozóan.

Ovom događaju su prisustvovali mnogi političari iz Vojvodine i Sente (Fotografija Arpada Gergelja)

Az eseményen számos vajdasági és zentai politikus részt vett (Gergely Árpád felvétele)

Ünnepi köszöntőt mondott dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is, aki szerint méltán lehetünk büszkék a szoborra:

– Ez a szobor olyannak mutatja be Petőfi Sándort, amilyennek mi elképzeljük őt: forradalmárnak, bátor hősnek, akiben ugyanakkor bölcsesség, erő és tudás lakozik – fogalmazott. Mint mondta, közösségünkben Petőfi Sándornak van a legnagyobb kultusza:

– Ez azért lehet, mert mi, vajdasági magyarok, szeretjük a bátorságot, a szókimondást, szeretjük, amikor az emberek kiállnak az igazukért.

Beszédében hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartja a szobor felállítását, mégpedig annak érdekében, hogy a diákok nap mint nap szembesüljenek azzal a hősiességgel és bátorsággal, amely Petőfi Sándort jellemezte.

A Lantos Györgyi szobrászművész által készített Petőfi-mellszobrot dr. Pásztor Bálint és Gordán Kolos leplezték le.

Na ulazu u školu postavljeno je delo vajarke Đerđike Lantoš (Fotografija Arpada Gergelja)

Lantos Györgyi szobrászművész alkotását az iskola bejáratánál helyezték el (Gergely Árpád felvétele)

Az eseményen jelen volt Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Ótott Róbert tartományi oktatásügyi titkár, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Burány Hajnalka, a VMSZ zentai listavezetője, Sztantity Szebasztián jelölt, valamint további jelöltek és a községi képviselő-testület tagjai, helyi oktatási és művelődési intézmények képviselői, illetve az iskola pedagógusai és tanulói.

Az ünnepség az újonnan leleplezett szobor koszorúzásával zárult, melynek során az MNT nevében Fremond Árpád elnök és Hugyik Richárd kulturális tanácsos, Zenta község önkormányzata nevében Czegledi Rudolf polgármester, a Petőfi Sándor Általános Iskola képviseletében pedig Gordán Kolos igazgató, valamint Vörös Márton és Lőrinc Sára tanulók helyeztek el koszorút.

Nyitókép: Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke és Gordán Kolos iskolaigazgató leleplezik a szobrot (Gergely Árpád felvétele)