2024. április 23., kedd

Tömegek várnak ellátásra az újvidéki rendelőkben

Egyre több újvidéki panaszkodik az Egészségházban lévő tömegre, valamint arra, hogy nehezen kapnak időpontok. Felmerül a kérdés, hogy van-e elég orvos a tartományi székvárosban?

A 2022-es népszámlálás adatai szerint Újvidéknek 367.121 lakosa van. Az úvidéki Egészségházban mindössze 386 orvos dolgozik, ebből összesen 203 szakorvos.

– Három hete gerincfájdalmaim voltak. Mivel szombat volt, a Zmaj Ognjen Vuk utcai egészségházba kellett mennem az ügyeletes orvoshoz, aki megvizsgált, injekciót adott két napra, majd azt mondta, hogy hétfőn keressem fel a háziorvosomat. Elérkezett hétfő, felhívtam a telefonközpontot, hogy időpontot kérjek, és a nő azt mondta, hogy szerdáig nincs szabad időpont. Elmagyaráztam neki, hogy folytatnom kell a terápiát, erre megadta a nővér számát, és azt mondta, hívjam fel őket közvetlenül. A nővérnek mondtam, hogy hozzájuk irányítottak, aki közölte, hogy nem tud segíteni, az orvos nem tud megvizsgálni időpont nélkül. Megköszöntem, nem folytattam a terápiát. Nem volt normális az, aki kitalálta az időpontkérést a háziorvoshoz és gyerekorvoshoz – mesélte az egyik újvidéki polgár a 021.rs hírportálnak. 

A portálnak több újvidéki is arra panaszkodott, hogy a telefonközponton vagy az alkalmazáson keresztül kértek időpontot, és három hét múlva fogadta őket az orvos.  

Veselin Bojat, az újvidéki Egészségház igazgatója a gyermekorvosoknál való várakozással kapcsolatos kérdésre azt nyilatkozta, a légúti fertőzések ideje van, ilyenkor több beteg jelentkezik a rendelőkben. 

– Minden gyermekorvos felelősségteljesen végzi munkáját. Az időpont egyeztetése a törvényi kötelezettségeknek és előírásoknak megfelelően történik, és úgy gondolom, hogy nincs jelentős gond – mondja Bojat.

Nyitókép: (Fotó: 021.rs)