2024. július 13., szombat

Vízgyár épül Temerinben

A korszerű létesítmény várhatóan két év múlva készül el

A temerini önkormányzat épületében ma aláírták a vízgyár építésére vonatkozó szerződést, ennek értelmében a tartományi kormány a Vajdasági Nagyberuházási Alapon keresztül 1,6 milliárd dinárt fordít a létesítmény megvalósítására.

A beruházás a Staro Đurđevó-i forrás víztisztító berendezésének kiépítését öleli fel. A dokumentum aláírásán jelen volt Igor Mirović tartományi kormányfő, Mladen Zec polgármester és Miloš Orbović, a GAT vállalat igazgatóhelyettese is.
Mladen Zec polgármester elégedettségének adott hangot amiatt, hogy a munkálatok kivitelezőjével aláírták a vízgyár építésére vonatkozó szerződést.

– Egy több évtizedre visszanyúló probléma megoldása körvonalazódik, ezzel eddig senki sem foglalkozott komolyabban. Most már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy megkezdjük a teljesen új vízgyár kiépítésének munkálatait. Az építkezésre 720 naptári nap, vagyis két év áll a kivitelező rendelkezésére. Bizalmat táplálunk a munkálatok kivitelezője felé, és hisszük, hogy betartja a határidőt és polgáraink két év múlva már egészséges csapvizet ihatnak – fogalmazott a polgármester.
Hangsúlyozta, hogy a tervezett vízgyárban alkalmazandó technológiát az Újvidéki Egyetem Természettudományi-Matematikai Kara hagyta jóvá.

– Úgy döntöttünk, hogy a vízgyárat Staro Đurđevón alakítjuk ki, mivel ott a legjobb a víz minősége. Eddig másodpercenként 35 liter vízmennyiség volt a kapacitásunk, a vízgyár megépülésével ezt a mennyiséget másodpercenkénti 130 literre növelhetjük, s ekkora mennyiség elegendő lesz Temerin község  lakosságának vízellátására – magyarázta Mladen Zec, majd köszönetet mondott a tartományi kormányfőnek azért, hogy felismerte ennek az évek óta húzódó problémának a jelentőségét, és anyagi forrásokat biztosított a projekt megvalósítására.

Igor Mirović meggyőződésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a szerződésben foglalt határidőben, tehát két éven belül megépül a vízgyár.

– Minden szükséges felszereléssel ellátják majd, olyan berendezésekkel, amelyek eltávolítják elsősorban az arzént, az ammóniát és az egyéb, káros elemeket is. Mindazokat, amelyek jelen vannak a temerini vízforrásokban. Kevesebb mint két évvel ezelőtt azzal a feladattal bíztam meg a Természettudományi-Matematikai Kar professzorait, hogy keressenek megfelelő megoldást erre a gondra. A vízforrásokhoz laboratóriumi mérőműszereket helyeztek, majd a projektfeladatot követően megalkották azt a tervcsomagot, amely elvezetett a szerződés mai aláírásához – mondta Igor Mirović.

Reményét fejezte ki, hogy amennyiben az időjárási körülmények is lehetővé teszik, a munkálatok már a következő hetekben megkezdődhetnek. A Staro Đurđevo forrás kapacitása tehát négyszereződik, és a gyár a korszerű technológiának köszönhetően minden káros elemet eltávolít majd az ivóvízből.

A projekttervezetben foglaltak szerint a gyár pontosan 2984 négyzetméteren terül majd el, kiépítik a bekötőutakat, járdákat, a parkolóhelyeket és az egyéb, szükséges, infrastrukturális hálózatokat.

 

 

Nyitókép: Mladen Zec polgármester és Miloš Orbović, a GAT vállalatának igazgatóhelyettese aláírják a szerződést (Fotó: Fúró Dénes felvétele)